Pamětní deska Pavlu Lionovi, odsouzení Íránu a argentinský požadavek o vydání bývalého íránského ministra zahraničí

6. listopad 2016

V pátek byla v pražské Sokolovské ulici odhalena pamětní deska Pavlu Lionovi. Tento talentovaný literát, vůdčí osobnost časopisu, který tajně s kamarády psal v terezínském ghettu, byl ve svých 14 letech zavražděn v Osvětimi. O umístění desky se zasloužilo pražské Gymnázium Přírodní škola, které se literárnímu odkazu mladých terezínských vězňů dlouhodobě věnuje.

Argentina požádala o vydání někdejšího íránského ministra zahraničí Aliho Achbara Velajatiho, jemuž přisuzuje ústřední roli při bombovém útoku na židovské centrum v Buenos Aires v roce 1994. Při útoku zahynulo 85 osob a stovky dalších byly zraněny. Velajati je dnes blízkým spolupracovníkem nejvyšší duchovní autority Íránu ajatolláha Chameneího.

Evropský parlament ve svém pozměňovacím návrhu ke zprávě o Íránu odsoudil koncem října tuto islámskou republiku za popírání holocaustu a jeho opakované výzvy ke zničení Izraele.

Švédsko oficiálně prohlásilo mrtvým Raoula Wallenberga, diplomata, který na konci druhé světové války zachránil možná až desítky tisíc maďarských Židů. Stalo se tak více než sedmdesát let po jeho záhadném zmizení v nově osvobozené Budapešti.

Pracovník autoservisu v britském Oldhamu odmítl prodat zrcátko izraelskému zákazníkovi s tím, že neuznává jeho stát. Krátce před tím odmítla pracovnice německého penzionu rezervovat zákazníkovi po internetu pokoj s tím, že Izraelcům nebude pronajímat.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio