Papež František v Osvětimi, petice francouzských muslimů a ohrožená židovská památka nedaleko Mosulu

7. srpen 2016

Papež František při své návštěvě Polska koncem července navštívil i nacistický vyhlazovací tábor v Osvětimi. Následoval tak své předchůdce Jana Pavla II. a Benedikta XVI. Prezident Světového židovského kongresu Ronald Lauder při této příležitosti označil papeže Františka za „jednoho z nejbližších spojenců Židů v jejich boji proti antisemitismu, bigotnosti a nenávisti“.

Francouzský Journal de Dimanche otiskl petici francouzských muslimů. Ta odsuzuje násilí páchané jménem islámu. Petice, kterou podepsala řada veřejných osobností a akademiků, vyjmenovává i krvavé akce islamistů ve Francii v posledních letech. Vražedné teroristické útoky zaměřené proti Židům nicméně v tomto výčtu uvedeny nejsou.

Podle kurdských Židů hrozí zničení starověké památky, která leží asi 30 kilometrů od iráckého Mosulu. Ten je nyní pod kontrolou takzvaného Islámského státu. Jedná se o asi 1500 let starou stavbu, ve které je pochován biblický prorok Nahum a která bývala cílem židovských poutníků během svátku Šavuot. Odborníci mají za to, že budova by se mohla do dvou měsíců zřítit a vyzívají organizaci UNESCO, aby napomohla k její záchraně.

V sídle OSN v New Yorku se při příležitosti zahájení olympijských her v Rio de Janeiru konalo pietní shromáždění na paměť 11 izraelských sportovců zavražděných palestinskými teroristy na olympiádě v Mnichově roku 1972. Stalo se tak vůbec poprvé v historii OSN. Mnichovská olympiáda před 44 lety nebyla po tragické události přerušena.

Už máte lístky na cestu do Blevic? Proč se v Třebíči můžete cítit jako v nebi? A proč Židé ve středověku vyráběli meče? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio