Papež proti trestu smrti a čestný doktorát Oxfordské univerzity pro Tomáše Halíka

24. červen 2016

„Trest smrti je dnes vskutku nepřijatelný, ať už se odsouzený dopustil jakéhokoliv zločinu.“ vzkázal papež František účastníkům Světového kongresu proti trestu smrti, který se konal tento týden v Norsku. Podle hlavy katolické církve je trest smrti útokem na nezcizitelnost života.

„Nedopřává obětem spravedlnost, nýbrž učí pomstě. Přikázání „nezabiješ“ má absolutní hodnotu a vztahuje se jak na nevinné tak na ty, kdo se provinili,“ prohlásil papež ve videoposelství do norského hlavního města.

„Učinit spravedlnosti zadost“ neznamená vyhledávat potrestání samo o sobě, nýbrž zajistit, aby základním smyslem každého trestu byla resocializace pachatele. (…) Trestání pro trestání, bez prostoru pro naději, je jednou z forem mučení, nikoli trestu,“ tvrdí František.

Tomáš Halík obdržel čestný doktorát Oxfordské univerzity

Tomáš Halík obdržel čestný doktorát Oxfordské univerzity. Slavnostní promoce se konala 22. června. Spolu s Tomášem Halíkem získal čestný doktorát např. Američan prof. Paul Krugman, nositel Nobelovy ceny za ekonomii, nebo skladatel Arvo Pärt. Tomáš Halík působil jako hostující profesor na Oxfordské univerzitě v roce 2001. V minulosti obdrželi čestný doktorát na Oxfordu pouze tři Češi, prezident Masaryk (1927), prezident Beneš (za války, v březnu 1940) a prezident Václav Havel (1998).

Spustit audio