Papež umyje nohy mafiánům, velkopáteční obřady v Římě a židovský svátek Pesach

8. duben 2017

Papež František umyje na Zelený čtvrtek nohy mafiánům. Mytí nohou je tradiční součástí zelenočtvrteční mše na památku Večeře Páně. Tu bude František už po třetí sloužit ve vězení. Podle Vatikánského rozhlasu tentokrát zavítá do nápravného zařízení v obci Paliano, kde si odpykávají trest bývalý členové organizací jako mafie, camorra, nebo ndrangheta, kteří se rozhodli spolupracovat při soudním vyšetřování.

Podle údajů italského Ministerstva spravedlnosti jde o šedesát vězňů, převážně mužů. Až vyjdou na svobodu, čeká je život s novou identitou, která má ochránit je i jejich rodiny. Také vzhledem k těmto okolnostem budou obřady Zeleného čtvrtku probíhat v soukromé formě a nebude je přenášet Vatikánský rozhlas ani televize, jak bývá běžně zvykem.

Na Velký pátek pak papež František povede velkopáteční obřady, které začínají ve svatopetrské bazilice v 17 hodin. Večer pak bude následovat tradiční křížová cesta v Koloseu. Letos k ní meditace připravila francouzská biblistka Anne-Marie Pelletierová.

Židovský svátek Pesach začíná už v úterý (11. 4.). Trvá týden a připomíná vyvedení židů z egyptského otroctví. První den svátku je spojený se slavnostní večeří, které se říká seder. Během celého svátku se nesmí jíst nic kvašeného. Namísto kynutého chleba se jí speciálně upečené nekvašené macesy. Odtud pochází další název – svátek nekvašených chlebů.

Spustit audio