Papež v Africe a česko-polská mše v plzeňské katedrále

28. listopad 2015

Od středy je papež František na své první návštěvě afrického kontinentu. Novinářům na palubě letadla řekl, že chce v Africe poskytnout duchovní i materiální podporu.

První zastávkou hlavy katolické církeve byla Keňa. „Žádám vás především, abyste projevili skutečný zájem o potřeby chudých,“ vyzval tamní vládu. „Zkušenosti ukazují, že násilí, konflikty a terorismus jsou živeny strachem, nedůvěrou a zoufalstvím z chudoby a frustrace,“ dodal.

Ve čtvrtek zavítal František do sídla Programu OSN pro životní prostředí, kde se vyslovil ke konferenci o klimatu, která začne v pondělí v Paříži. „Doufám, že vyústí v uzavření globální dohody na principech solidarity, spravedlnosti, rovnosti a spoluúčasti. Dohoda má přispět k uskutečnění tří cílů, které jsou složité a vzájemně provázané: snížení dopadu klimatických změn, boj proti chudobě a respekt lidské důstojnosti," uvedl papež.

Keňské děti tančí při mši, kterou celebroval papež František na univerzitě v Nairobi

Dnešek tráví v Ugandě, kde je ústředním bodem návštěvy mše svatá za mučedníky této země.

Zítra pak František navštíví Středoafrickou republiku, zmítanou dlouhodobým konfliktem. Tam bude hlavním tématem poselství míru a smíření. Papež je očekáván v uprchlickém táboře při jedné katolické farnosti, v němž žije dva tisíce vnitřních utečenců.

Jedním ze zásadních momentů papežovi cesty po Africe má být setkání s muslimskou komunitou v hlavní mešitě v Bangui. V tamní katedrále, papež také otevře vůbec první Svatou bránu Jubilea milosrdenství. Celou cestu, zejména středoafrickou etapu, doprovázejí silná bezpečnostní opatření. František se prý ale nebojí.

Česko-polská mše v plzeňské katedrále

První adventní neděle bude v plzeňské katedrále sv. Bartoloměje patřit česko-polské mši s prosbou o požehnání pro oba národy. Bohoslužba je součástí festivalu Polské dny a sloužit jí bude ve 13:30 hodin biskup František Radkovský.

Polská komunita věřících žijících v Plzni se setkává pravidelně každou neděli v 15.00 hodin v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Na zítřejší česko-polskou mši naváže varhanní koncert Radka Rejška „Adventní půlhodinka“.

Adventní koncerty se budou konat v plzeňské katedrále každý týden. Druhou neděli adventní bude hrát Miroslav Pšenička, třetí neděli adventní varhaník Pavel Šmolík a čtvrtou neděli adventní bude hrát Jaroslav Tůma.

Spustit audio