Pašije jsou nejstarším divadelním představením v Paříži

24. duben 2011

Tradice pašijových her je odnepaměti nedílnou součástí Velikonoc. V pařížském divadle Ménilmontant se Umučení Krista hraje v postní době už 79 let a je tak nejstarším divadelním představením v Paříži. Součástí hereckého týmu byla i naše spolupracovnice Kateřina Srbková, která prozradí svoji osobní zkušenost i pozadí historie projektu, který příští rok oslaví své 80. narozeniny.

V druhé polovině 19. století vznikl na severovýchodě Paříže Dobročinný spolek svatého Petra, který měl za cíl práci s mládeží z lidových čtvrtí. Tím se shodoval s posláním salesiánů, kteří ho o několik let později převzali. Jednou z nabízených aktivit byly divadelní ateliéry, kde se v roce 1932 zrodila inscenace Umučení Krista, neboli la Passion. Po více než 70 letech jsem se i já připojila ke společnosti 34 amatérských herců a asi 40 dalších dobrovolníků, abych na vlastní kůži spolu s ostatními okusila sílu a hloubku velikonočního příběhu. Pro Thea, představitele Ježíše, byl tento rok premiérou:

„Obohatilo mě to hodně v rovině mé víry. Role Ježíše mě přivedla ke kladení si otázek, k četbě evangelií, ke znovuobjevování této postavy. A trochu mě to změnilo. Jsou tam slova, která mě poznamenala a ze kterých se učím i ve svém každodenním životě, nejen na jevišti. A také jsou to lidská setkání, protože je třeba vědět, že La Passion je jedna velká rodina.“

Herci z pašijové hry La Passion v pařížském divadle Ménilmontant

Literární předlohou k představení byla skutečně 4 evangelia, především evangelium sv. Jana, které po vzoru liturgických středověkých her dramaticky ztvárnil otec Genieys v roce 1932. Scénář i režie se však v průběhu let dočkaly mnohých úprav. Jeana-Michela Umučení Krista přivedlo k divadlu a díky němu se stal režisérem.

„Je to představení, které je opravdu specialitou tohoto domu. Před 80 lety trvalo 7 hodin, dnes jsou to jen 2 hodiny, takže jsme přece jen provedli změny. A hlavně se snažíme jít trochu s duchem doby… Děláme úžasnou práci, je to lidské dobrodružství, které jsem nikde jinde nepoznal.“

Hra La Passion v pařížském divadle Ménilmontant

V představení se již vystřídalo 18 Ježíšů a 3 generace herců. Ve 30. letech hráli v Umučení Krista výhradně muži, dnes je počet herců genderově vyvážený, ženy však mají menší prostor k vyjádření. Jedinou výraznou ženskou postavou je Máří Magdaléna. Umučení Krista je velká výpravná inscenace, která silně působí na divákovy smysly. Je v ní prostor pro hudbu, tanec i videoprojekci. Já jsem díky La Passion, ač jen v roli tanečnice a figurantky, mohla poprvé pod svýma nohama pocítit prkna, jež znamenají svět. Účast ve hře pro mě však byla více než jen divadelní zkušeností. Bylo to především aktivní prožití postního období a Velikonoc, možnost přenést se do Jeruzaléma před 2000 lety a přemýšlet o tom, co se tehdy vlastně stalo. A v neposlední řadě jsem v la Passion našla přátele a pocítila onu skutečně až rodinnou atmosféru.

Jean-Baptiste, režisér příštího jubilejního 80. ročníku, by rád hru zpřístupnil širšímu, a pokud možno i ateistickému publiku.

Hra La Passion v pařížském divadle Ménilmontant

„Protože je to pravdivá historie. Tento muž existoval. Snažíme se být co nejblíže historii. A nabízíme tuto historii lidem a na nich je, aby si s ní udělali, co chtějí a interpretovali ji. Proto také končíme hru Ježíšovými slovy:’ A vy, kdo říkáte, že jsem?‘ To je otázka pro publikum, otevřená, protože každý má právo na ni odpovědět, jak chce.“

Inscenace la Passion je součástí mezinárodního projektu Europassion, do kterého patří i české Hořice na Šumavě. Informace o velikonočních představeních v 17 zemích Evropy můžete najít na internetových stránkách Europassion.biz. A budete-li mít chuť se přijet podívat na 80. ročník Umučení Krista do Paříže, představu si můžete udělat z krátké vizuální ukázky, kterou najdete na Youtube.

Logo
autor: Kateřina Srbková
Spustit audio