Patriarcha Srbské pravoslavné církve Irinej intronizován v Kosovu

9. říjen 2010

V neděli byl ve městě Peč intronizován patriarcha Srbské pravoslavné církve Irinej. Protože Peč leží na území Kosova, panovaly obavy, aby nedošlo k nepokojům mezi Srby a Albánci. Historické sídlo patriarchů Srbské pravoslavné církve v Peči bylo v roce 2004 albánskými výtržníky vážně poškozeno.

Irinej v pořadí čtyřicátý pátý patriarcha byl saborem Srbské pravoslavně církve zvolen do jejího čela už v lednu letošního roku. Minulou neděli pak v kosovském městě Peč, historickém sídle srbských patriarchů proběhla jeho intronizace. Od počátku panovaly obavy o bezpečnost. Na obřad, kterého se zúčastnila pouhá tisícovka věřících dohlíželo přes 2000 policistů a vojáků. Irinej v intronizačním projevu vyzval kosovské Srby a Albánce k míru a jednotě. Zároveň apeloval na mezinárodní společenství.

„Z tohoto svatého místa v momentě poznamenaném radostí i smutkem apeluji prostřednictvím modlitby na světové mocnosti, v jejichž rukou je osud Kosova a Metohije, aby nepřipustily takové řešení, které by srbský národ připravilo o jeho kořeny, domovy, hroby velkých předků a jeho svatyně,“ dodal srbský patriarcha

Na obřad byl pozván jediný vysoce postavený politik- srbský prezident Boris Tadič. Srbská pravoslavná církev apelovala na ostatní, aby ze Srbska do Peče nejezdili a nezvyšovali už tak dosti silné napětí. Předsedu Srbské pokrokové strany Tomislava Nikoliče a dalšího opozičního politika Velimira Iliče, kteří chtěli přijet na intronizaci jako soukromé osoby nakonec do Kosova nevpustila tamní policie. Oba si poté stěžovali na šikanovaní. Během zpáteční cesty začali albánští výrostci házet na 3 autobusy se srbskými věřícími kameny. 4 útočníky policie zatkla. Jednotky KFOR se raději rozhodly srbského prezidenta Tadiče evakuovat z Peče vrtulníkem. Nedošlo tak k další médii očekávané událostí. Boris Tadič se totiž chtěl setkat s Veselinkou Zástavníkovou. Proč tolik pozornosti? Jde totiž o jeho někdejší manželku. Současný srbský prezident se s ní rozvedl před 16 ti lety. Bývalá manželka poté působila jako novinářka a později jako pracovnice tiskového odboru ministerstva pro záležitosti náboženství.

V roce 2002 se rozhodla vstoupit do kláštera, kde po pěti letech přijala církevní jméno Irina. Na otázku novinářů o důvodech rozpadu manželství Boris Tadič lakonicky konstatoval. Zvolila si vlastní cestu a já jsem to plně respektoval.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio