Počet útoků na náboženské objekty v Bosně roste

27. březen 2011

Ani 16 let od skončení války v Bosně a Hercegovině neklesá počet útoků proti náboženských objektům. Konstatovala to tamní Rada pro mezináboženský dialog. Jen za poslední 4 měsíce jich v zemi zaznamenali několik desítek.

Počet útoků na náboženské objekty neklesá. Vyplývá to z aktuálního výzkumu Rady pro mezináboženský dialog Bosny a Hercegoviny. Její zpráva konstatuje, že jsou zmíněné útoky namířeny proti těm náboženským komunitám, které v jednotlivých oblastech Bosny a Hercegoviny představují menšinu.

Pozornost v poslední době vyvolaly zejména útoky proti katolickým objektům v hlavním městě Sarajevu. Zatím neznámí útočníci vykradli tamní Katedrálu nejsvětějšího srdce Ježíšova. Jen několik dní poté se zloději vloupali do prostor sarajevského františkánského kláštera.

Zmíněné kriminální činy odsoudili představitelé všech hlavních bosenských vyznání. Muslimského, katolického a pravoslavného. Podle nich mají zmíněné události spíše než náboženský kriminální a nacionální podtext. Na připomenutí. Mezi Bosňáky dominuje islám, Chorvati jsou převážně katolického a Srbové pravoslavného vyznání.

Rada pro mezináboženský dialog Bosny a Hercegoviny

Dalšími příklady jsou ničení hřbitovních náhrobků zejména sprejery, kteří na ně nastříkávají netolerantní a výhružné nápisy podněcující etnické napětí. Zpráva dokonce připomíná nedávné zničení náhrobků na židovském hřbitově v Sarajevu. Nešlo tentokrát pravděpodobně o nábožensky, nebo etnicky motivovaný útok. Náhrobky se totiž později objevily mezi materiálem na jedné z tamních staveb.

Dalším problémem je skutečnost, že jsou policejní orgány často při vyšetřování laxní. Rada pro mezináboženský dialog se nyní snaží koordinovat práci policie, místních samospráv a duchovních. Při nedávném výzkumu provedeném v různých oblastech Bosny a Hercegoviny vyšlo najevo, že za poslední čtyři měsíce došlo k minimálně padesáti útokům na náboženské objekty.

Pokladnička v sarajevské Katedrále Srdce Ježíšova po vloupání zlodějů

Zmíněná Rada varuje, že útok na ně je zároveň útokem na civilizační hodnoty. Konstatuje zároveň, že pokud se duchovní a vzdělávací instituce dlouhodobě nezasadí o jejich sbližování, nebude klesat současné napětí, které v bosenské multietnické společnosti panuje, stejně tak jako zůstane stejný nelichotivý počet útoků na náboženské objekty.

autor: Alexander Tolčinský
Spustit audio