Polský prezident se omluvil za zločin v Jedwabnem

Ve městě Jedwabne na severovýchodě Polska si několik tisíc lidí připomnělo 60. výročí masakru stovek tamních Židů. Na smutečním shromáždění se prezident Alexandr Kwašniewski omluvil za zločin, kterého se účastnili polští sousedé obětí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jak poznamenává zpravodaj Českého rozhlasu v Polsku Pavel Novák, prezident ve svém projevu odmítl princip kolektivní viny Poláků za zločin spáchaný na tamních Židech. 10. července roku 1941 bylo ve stodole zaživa upáleno několik stovek židovských obyvatel Jedwabneho. "Jsme povinni žádat o odpuštění duše mrtvých a jejich rodiny. Jako prezident Polské republiky se omlouvám jménem svým a těch Poláků, kteří si myslí, že není možné být hrdý na slavnou historii Polska a zároveň necítit bolest a stud za zlo, které Poláci spáchali jiným", prohlásil Alexandr Kwašniewski. U památníku obětí na místě 60 let staré tragédie přednesli rabíni modlitby a příbuzní zavražděných obyvatel Jedwabneho k němu podle židovské tradice položili malé kameny.

Pavel Novák, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme