Postoje katolických věřících k sexuálním skandálům některých kněží

Sexuální skandály, spojené s chováním některých kněží, poznamenaly letošní Velikonoce. Deník International Herald Tribune přináší hned několik článků a komentářů, které ukazují, že v zemích, kde skandály propukly, se nic neodsouvá do minulosti. Na webu uvedeného deníku najdete například reportáž ze Severního Irska, kde panuje v celé záležitosti značný zmatek, především v řadách katolických věřících Korespondenti těchto novin byli ale i v Římě a v Berlíně.

V místě, kde před 1500 lety svatý Patrick založil první irskou církev, je kostel plný. Důvěra věřících v církevní struktury byla ale otřesena, když se ukázalo, že hierarchie selhala ve chvíli, kdy měla podniknout rozhodné kroky. Někdy se zřejmě snažila zločiny i zakrýt. „Je to choré“, poznamenává 62letý Eamon Gorman, který pracuje pro farmaceutickou firmu, „zasloužíme si lepší zacházení od církevní hierarchie“, dodává s tím, že zodpovědní představitelé církve mohou zachránit situaci jedině tak, že všechny podrobnosti zveřejní.

Z věřících je cítit směs frustrace a rozhodnosti, podobně jako tomu bylo na vatikánském náměstí svatého Petra na květnou neděli, kdy papež odstartoval svatý týden. Benedikt XVI. nezmínil při celebrování mše přímo skandály, učinil pouze nepřímou narážku, když řekl: „Ježíš nás vede k odvaze, abychom nebyli zastrašeni pomluvami dominantního názoru“. Papež se také modlil za mladé lidi a za ty, kteří se o ně starají, což vidí autoři článku v novinách International Herald Tribune také jako narážku na současnou krizi.

Šestadvacetiletá Brazilka Mariana žije v Kalifornii a přišla na svatoperské náměstí. Zeptala se, jak tohle všechno chce církev omluvit? Co se týče Irska, panuje tam jistá nervozita už kvůli tomu, že kardinál Sean Brady čelí výzvám, aby rezignoval. Je mu 70 let a je arcibiskupem Armaghu v Severním Irsku, kde – jak už bylo řečeno – svatý Patrick začal svou misijní práci. Výzvy se opírají o soudní dokumenty, podle kterých zavázal před 35 lety dva chlapce k tomu, aby s nikým nemluvili o církevním vyšetřování případu sexuálního obtěžování ze strany kněze.

Výsledkem případu bylo prodloužení a ochrana kariéry tohoto kněze, ze kterého se o 15 let později vyklubal notorický pedofil, nejhorší v dějinách irské katolické církve. V posledních dnech padlo podezření na to, že vrcholní vatikánští představitelé, včetně současného papeže (ještě jako kardinála Josepha Ratzingera) neodhalili duchovního, který se provinil obtěžování postižených chlapců ve Spojených státech – a to i přes varování tamních biskupů, kteří si uvědomovali, jaké nebezpečí v případě ututlání hrozí.

Jako mnichovský arcibiskup dostal budoucí papež informaci o knězi, který byl obviněn z pedofilního chování a díky arcibiskupovi poslán na terapii. Po letech se ukázalo, že opět obtěžoval chlapce v jiné farnosti. Případ vyvolal debatu mezi obhájci a kritiky současného papeže. Arcibiskup Timothy Dolan z New York on Sunday ho nazval „vůdcem očisty, reformy a obnovy, kterou církev tolik potřebuje“.

Na svatopetrském náměstí ve Vatikánu byla i 63letá Gartruda Boltzová z Rakouska. Církev má podle ní velký problém, její osobní víry se to ale nijak netýká. Říká doslova: „Přemýšlet o Ježíši Kristu je jedna věc, přemýšlet o papeži je něco jiného“. Podobný postoj zaujala žena, kterou potkali autoři článku pro změnu v Berlíně. V nabitém kostele jim řekla, že některé z obětí sexuálních skandálů na tamním jezuitském gymnáziu zná osobně. Ani ji, ani nikoho z jejích známých ale skandály nevedly k tomu, aby na církev zanevřela.

Další citovali z nedávného listu papeže Benedikta Irům, konkrétně pasáž o pocitu hanby nad tímto kriminálním a hříšným chováním. Nemyslí si ale, že by měli být představitelé církve za chyby minulosti trestáni. Duchovní Josef Schulte doufá, že současný proces povede k nové důvěryhodnosti církve. Skandály jsou podle něj nejhorší ranou pro církev nejméně za poslední století, otřásly se její základy a pro lidi je to skutečný šok. V článku je citován i 24letý student teologie Dan Gossachi, podle kterého je papežova omluva krokem správným směrem. Benedikt XVI. podle něj nezavíral oči před realitou.

V Berlíně muž jménem Levin von Trott považuje postup papeže Benedikta dokonce za radikální. A dodává, že před něčím takovým nelze zavírat oči. Irský kardinál Brady nabídl svoji rezignaci, ovšem s podmínkou, že ho o ni požádá papež. Většina lidí v severoirském kostele si myslí, že Brady by odcházet neměl. Právě naopak, právě on je podle nich tím nejlepším člověkem, který může situaci vyřešit, a to i přes svá bývalá selhání. „Cokoliv udělá, ve všem bychom ho měli podporovat“, říká žena ve středních letech, která nechtěla uvést svoje jméno.

Návštěvnost kostelů se v posledních letech v Irsku snížila, stejně jako v jiných zemích Evropy. Přesto je Irsko jednou z nejkatoličtějších zemí starého kontinentu, a to jak co se týče počtu nominálních věřících, tak i co se týče počtu těch, kdo sami sebe považují za hluboce věřící. Nikdo z těch, kdo si ale přejí setrvání kardinála Bradyho, neomlouvá jeho postup z roku 1975. Je to pro ně součást velikonočního poselství, tedy něco, co má být odpuštěno, stejně jako Kristus odpustil svým trýznitelům na kříži.

autor: Daniel Raus
Spustit audio