Pouť ke svaté Kateřině v České Třebové

28. listopad 2015

Podle legendy byla svatá Kateřina nejen křesťankou, ale i ženou vzdělanou, která dokázala pro svůj ideál i zemřít. Mnoho kostelů, které jsou této ženě zasvěceny, pořádaly poutě a otvíraly dveře svých svatostánků. Mezi ně patřila i nejstarší románská rotunda ve Východočeském kraji, která stojí na pravém břehu řeky Třebovky v České Třebové. Tam má své místo už od první poloviny 13. století.

Rotunda svaté Kateřiny v České Třebové je nejstarší románská památka ve Východních Čechách pochází z poloviny 13. století. Stalo se už tradicí, že před svátkem Kateřiny otvírá své dveře a pořádá veřejnou pouť k této světici. Tak tomu bylo i 21. listopadu.

Životní příběh Kateřiny Alexandrijské je opředen mnoha legendami, jedna prý pochází i z doby Karla IV. Byla to oblíbená a populární středověká postava. Hezká mladá žena, která se moc nechtěla vdávat a měla na svou dobu zdravé sebevědomí. Byla člověkem, který se nebál ptát a hledat smysl života. Měla svého duchovního rádce, tím byl poustevník. Rozhodla se, že se stane křesťankou a dokonce se rozhodla pro zasvěcený způsob života. Její otec, který křesťanem nebyl, s tím nesouhlasil, rozhodl se, že to dceři vymluví. Pozval profesory a ta diskuze mezi Kateřinou a padesáti vzdělanci dopadla ve prospěch dívky.

Ovšem podle legendy celý životní příběh této odbojné dívky nedopadl dobře pro ni, možná pro křesťanství ano. Zemřela lámána v kole a ještě setnuta mečem.

Pouť v rotundě svaté Kateřiny v České Třebové pokračovala hodinou pro ty, kteří se nikdy nemodlili. Podle děkana Miloše Kolovratníka se spousta lidí v tento den přijde podívat na historický barokní oltář se soškou Kateřiny a dalšími světci kolem. Ovšem kostel je tady, aby se v něm lidé modlili. Proto dostane každý možnost se jakýmkoli způsobem vyjádřit. V tichosti, za doprovodu citery rozjímat, nebo se připojit k tichým modlitbám. Na oltáři je k dispozici Bible a před odchodem si může každý vzít z košíčku úryvek z ní. Ten ho bude provázet dalším životem.

Ještě jeden hezký zvyk je v této rotundě. Každá dívka jménem Kateřina dostane od děkana růži a vyslechne si legendu o dívce Kateřině Alexandrijské, jejíž jméno nosí.

autor: BAL
Spustit audio