Pozvánka na výstavu vynikající rakouské fotografky Gerti Deutsch

7. duben 2013

Až do konce tohoto měsíce možno v prostorách Rakouského kulturního fóra v Praze 1, Jungmannově náměstí 18 zhlédnout výstavu fotografií vynikající rakouské fotografky Gerti Deutsch. Věnujeme jí následující poznámku.

Životní cesta Gerti Deutsch, narozené roku 1908 ve Vídni, je příkladem osudu typického pro emigranty minulého století: Gerti pocházela z dobře situované židovské rodiny – její matka byla původem z Olomouce a otec z česko-polského dvojměsta Český Těšín.

Během druhé světové války odešla do exilu do Londýna a jako jedna z mála žen tam pracovala pro obrázkový časopis Picture Post, již tehdy velmi prosperující a významné periodikum. Právě v redakci tohoto listu se seznámila s jedním z výrazných tvůrců moderního fotožurnalismu Tomem Hopkinsonem a posléze se za něj provdala.

Bezprostředně po válce se Gerti Deutsch věnovala fotoreportážím o svém někdejším domově – Vídni. Koncem 60. let minulého století se vrátila z delšího pobytu v Itálii zpět do Rakouska, kde žila několik let poblíž Salcburku. Posléze se vrátila do Anglie a zde také v roce 1979 zemřela.

Snímky Gerti Deutsch jsou názornou ukázkou počátků fotografické reportáže. S novým, pohotovým, lehkým a dostatečně světelným modelem fotoaparátu Leica totiž nabyla fotografie ve 20. letech minulého století nové podoby. Prchavost okamžiku, lidé v pohybu, při práci, na ulici a v každodenních životních situacích – to byly motivy, které najednou bylo možno zachytit.

Snímky Gerti Deutsch však vyprávějí i příběhy lidí. Člověk však už u ní není aranžován do umělých póz, jak tomu bylo dříve, naopak: Fotografka se ho snaží zachytit v nestřeženém, pro něj významném okamžiku.

Výstava snímků Gerti Deutsch z let 1935 – 1965 nabízí ve svém celku širokou škálu kulturně-historických témat i estetických názorů. Zahrnuje ukázky autorčiných raných děl, například portrétů a snímků z cest, těžištěm jsou však fotoreportáže. K nim patří i fotografie židovských dětí, které za války nalezly útočiště v Anglii.

Svůj zájem o lidské osudy, jež je možné autenticky zachytit prostřednictvím spontánní fotografické momentky, vystihla Gerti Deutsch osobní poznámkou, kterou okomentovala svůj vlastní umělecký výraz: „…obsažný, lidský a živý“.

Vstup na výstavu otevřenou každý všední den od 10 do 15 hodin je volný.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio