Přebásněná Píseň písní Daniela Rause zazní s hudbou Slavomíra Hořínky

12. květen 2013

Už teď bychom rádi upozornili na pozoruhodný projekt, za kterým se půjde tentokrát do kostela. A to konkrétně k Nejsvětějšímu Salvátoru v Praze, ve středu 22. května ve 20 hodin. Ve světové premiéře zde zazní prostorová kompozice Slavomíra Hořínky Umírám láskou, která vychází z nového českého přebásnění Písně písní. A pozor! – autorem přebásnění je náš kolega, komentátor, básník a také šéfredaktor Českého rozhlasu Plus Daniel Raus.

Dane, jak se to vůbec stane, že člověk přebásní Píseň písní? Nelíbila se ti snad dostatečně...?

Daniel Raus: „U mě se to stává velmi jednoduše, protože u mě všechny věci začínají něčím nenápadným a malým... A já jsem na stará kolena začal před lety psát milostnou poezii, občasně, a začal jsem zkoumat milostnou poezii jako takovou.
A všiml jsem si velmi zvláštní věci – že od milostné poezie je velmi blízko k duchovní poezii. A tak jsem si řekl: no vlastně nejslavnější milostná poezie v dějinách je Píseň písní, tak jsem ji začal zkoumat a ona se mi v těch překladech, které jsem nacházel, nelíbila. Protože je zařazena do těch souborů svatých knih a všichni ti překladatelé se snaží o co největší věrnost originálu a tím pádem se, myslím, ztrácí potenciální krása těch obrazů, která v tom je.

Pozvánka na koncert orchestru Berg Píseň písní

Tak jsem si to jen tak pro sebe začal přepisovat, a najednou se přede mnou začal otevírat neuvěřitelný svět neuvěřitelně krásné poezie, bylo to, jako kdybych vstupoval do ráje... skoro jsem měl takový pocit.

Takže ta poezie mě úplně uchvátila a stal jsem se takovým obdivovatelem té knihy a docela dlouho jsem na tom pracoval. A uchvátila mě kromě jiného ta jednoduchost Písně písní, taková přímočarost, taková krystalická čistota, která mi trošku připomíná Exupéryho, který řekl, že ‘dokonalost nevzniká, když už není co přidat, ale když už není co ubrat‘...“

Musím říci, Danieli, že tě občas nazývám "protestantským sucharem", tak teď se ti veřejně za to omlouvám, velice jsi mě překvapil... Zajímalo by mě, jak v tom opravdu nabitém životním programu, který máš, k tomu nacházíš čas a takové to vnitřní ladění?

Daniel Raus: „No tak já mám takové dvě polohy: jedna poloha je ta novinářská, kde je hodně stresu a uzávěrek a všelijakých informačních veletočů a snahy porozumět, zorientovat se... A potom je ta druhá poloha, kde nejsou žádné stresy, kde nejsou žádné uzávěrky a kde je všechno pohodové, a to je pro mě taková ta poetická stránka života, a to se docela hezky doplňuje. Pro mě je to relaxace.“

Ing. Daniel Raus.jpeg

Možná je to jediný možný způsob, jak přežít...

Daniel Raus: „Způsob, jak přežít... Já si myslím, že člověk musí ty baterky současně nabíjet a současně vybíjet. Takže ten energetický tok tam musí nastávat.“

Daniel Raus, komentátor, šéfredaktor ČRoPlus a básník, vážení přátelé! Děkuji Dane, a někdy zase...

Daniel Raus: „Potěšení je na mé straně...“

A já ještě jednou připomínám: středa 22. května ve 20 hodin, u Nejsvětějšího Salvátora v Praze – světová premiéra skladby Slavomíra Hořínky „Umírám láskou“ rozezní liturgický prostor kostela. Jedná se o společný projekt orchestru BERG, Českého rozhlasu, Centra teologie a umění při KTF UK a akademické farnosti u Nejsvětějšího Salvátora.

autor: ehů
Spustit audio