Před sto lety se narodil zakladatel viktimologie Leo Eitinger

16. prosinec 2012

Z židovského prostředí v Čechách a na Moravě vzešlo mnoho osobností, které se proslavily po celém světě. Patří k nim i Leo Eitinger, od jehož narození uplynulo tuto středu 12. prosince rovných sto let.

Narodil se jako poslední ze šesti dětí v Lomnici u Tišnova, do školy začal chodit v Pohořelicích. V Brně absolvoval Spolkové židovské reformní reálné gymnázium s vyučujícím jazykem německým, hebrejským i českým a roku 1931 zahájil v Brně svá univerzitní studia: Nejprve na Filosofické fakultě, ale záhy přešel na lékařskou fakultu.

Po absolutoriu roku 1937 se Leo Eitinger stal plukovním lékařem, březen 1939 – rozpad Československa a okupace Čech a Moravy - ho zastihly na Slovensku. Z armády byl propuštěn a tehdy se v Praze zapojil do aktivit norského humanisty Odda Nansena, jehož nadace zprostředkovávala Židům ohroženým nacisty mezinárodně uznané uprchlické pasy. I Eitingerovou zásluhou tak do Norska odjely desítky židovských dětí a nakonec zde našel útočiště on sám.

Logo

Krutému osudu však neunikl. Po okupaci Norska byl zatčen a roku 1943 deportován do Osvětimi. Ve vězeňském špitále navzdory naprostému nedostatku lékařského vybavení a léků zachránil život mnoha vězňů. Jedním z těch, o něž se staral, byl i pozdější nositel Nobelovy ceny míru, spisovatel Elie Wiesel.

Osvobození se Leo Eitinger dočkal v Buchenwaldu. Ovlivněn svými válečnými zkušenostmi se pak jako psychiatr zaměřil v Norsku na psychiku válečných obětí a stál u zrodu viktimologie – oboru, který se zabývá vlivem agresivního chování na oběti útoku.

Jeho pacienty ovšem nebyli jen bývalí vězni. Patřili k nim lidé, kteří se stali obětí únosů, přepadení, znásilnění. Spolu se svými spolupracovníky definoval posttraumatickou stresovou poruchu a vedle klinické praxe a vědecké činnosti se zapojoval i do aktivit na pomoc menšinám, vystupoval na obranu lidských práv a proti projevům rasismu.

Logo

Leo Eitinger se dočkal četných uznání a cen. Mimo odborných lékařských ocenění ho vyznamenal i norský král, když ho za velký přínos v oblasti medicíny jmenoval komturem Norského královského řádu svatého Olava. Roku 1995 Leo Eitinger získal též Cenu Světové federace veteránů. O rok později, 15. října 1996 v Oslu zemřel.

Lomnice u Tišnova si svého slavného židovského rodáka letos připomněla odhalením jeho busty a minulý měsíc mu byla v Brně věnována konference a literární kolokvium.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio