Proč je křesťanství úspěšné v Jižní Koreji?

28. listopad 2009

V Asii není mnoho zemí, jež by se považovaly za "křesťanské". Stále častěji se v této souvislosti mluví ale o Jižní Koreji, kde křesťanů rychle přibývá. My vám nyní nabídneme pohled jihokorejského profesora Noh Jong-suna na tamní vývoj.

Proč si myslíte, že je křesťanství tak úspěšné v Jižní Koreji?

To je dobrá otázka. Já myslím, že hrály roli zahraniční invaze. Přišli sem Francouzi, pak Britové, potom Američané a ze severu postupovali Rusové. Čínu dobyly evropské armády někdy v roce 1855. Pro Korejce byla Čína velký bratr, chránící Koreu tisíc let. A najednou viděli, jak podlehla Evropanům. To vedlo k velké nejistotě a zřejmě je to důvod, proč Korejci hledají něco silného, aby se dokázali bránit. Začali zpochybňovat sílu konfucianismu, neboť Korea byla 500 let konfuciánskou zemí, ale toto učení ji nedokázalo ochránit. Podobné je to s buddhismem. Takže se začali obracet ke křesťanství. Přicházeli sem dobří misionáři, kteří mluvili o učení Ježíše Krista a Korejci ho začali přijímat.

Rozmach křesťanství v Jižní Koreji se často považuje za důkaz, že tato víra není náboženstvím Západu - chápete to v Koreji taky tak?

To je velmi důležitá a dobrá otázka. Začínáme si uvědomovat svoji korejskost a své asijské kořeny, a to je v křesťanství velmi důležité, už proto, že Ježíš Kristus žil v Asii. Korea by měla rozvíjet vlastní, asijskou teologii. Někteří lidé si to začínají uvědomovat. V Severní Koreji je zatím komunita křesťanů velmi malá, ale všichni jsou "korejští křesťané". Nejsou ovlivněni západním stylem, protože mají svoje "čuče" (filosofii soběstačnosti), a taky nemají rádi misionáře, kteří se podle nich snažili dobýt Severní Koreu. Takže v Pchjongjangu a na několika dalších místech jsou křesťanské církve, kde vidíte skutečně původní, korejské křesťanství. Když se ale podíváte například na zpěvníky v Jižní Koreji, najdete v nich asi 600 písní, ze kterých není ani deset korejských. Jsou německé, francouzské, anglické, americké, až tak ovlivňuje Západ jihokorejské křesťanství.

Chtěl byste, aby vláda v Severní Koreji padla?

Ne. Myslím, že vůbec není ideální tlačit na pád tamního režimu, protože co pak uděláte se zhroucenou Severní Koreou? Možné a optimistické řešení je, že Severní Korea bude dělat postupné změny. Oni udělají mnoho pro to, aby se přátelili s Amerikou. Spojené státy by měly prostě zachytit ty signály, otevřít diplomacii a ekonomickou spolupráci. Je to jednoduché, hra slov - a nepotřebujete na to ani peníze.

...tolik jihokorejský profesor Noh Jong Sun [no čong sun]. Pokud vás jeho názory zaujaly, nalaďte si zítra po deváté večer Nedělní Doteky víry, kde s ním uvedeme podrobný rozhovor o situaci v Jižní i Severní Koreji.

autor: Daniel Raus
Spustit audio