Projevy antisemitismu nebývale rostou

24. srpen 2014

Odvetná operace Izraele proti teroristům Hamásu v pásmu Gazy za jejich ostřelování raketami vyvolala mohutné protiizraelské protesty po celém světě. Podle židovských organizací však nejde o nic jiného, než o projevy antisemitismu, které nebývale rostou.

V celém světě a zejména v Evropě přibývá protestů proti odvetné operaci Izraele proti palestinskému teroristickému hnutí Hamás v pásmu Gazy, který už 14 let ostřeluje izraelská města raketami. Podle židovských organizací i některých západních médií však spíše jde o projevy otevřeného antisemitismu. Dochází k útokům na synagogy, židovský majetek i Židy, které provází slogany nacistické éry jako „Židé do plynu“, „Hitler měl pravdu“ nebo „Smrt Židům“.

V Belgii se na jedné kavárně objevil nápis „Židům vstup zakázán“ a jistý lékař odmítl ošetřit židovskou pacientku. Ve Francii bylo poničeno už osm synagog a od začátku července bylo zaznamenáno 66 antisemitských incidentů. V Německu byli kromě jiného zbiti dva Židé a místní židovská obec potvrzuje, že protižidovská atmosféra v zemi je nejhorší od nacistické éry. A v Rakousku musel být odložen fotbalový zápas s izraelským týmem kvůli útoku na hráče.

V Nizozemí v červenci nahlásilo rasistické incidenty 70 občanů, v Římě jsou na synagogách hákové kříže a španělský dramatik Antonio Gala dospěl v deníku El Mundo k závěru, že „Židé neumí žít v míru a není divu, že je odevšad vyhánějí“. K vandalismu synagog došlo i na americké Floridě, a v Miami byl dokonce zabit rabín.

Podle průzkumů pociťuje vzestup antisemitismu 76 % evropských Židů a slovní nebo fyzický útok jich letos zažila celá polovina.

Evropané se najednou nebojí dávat veřejně najevo, že Židy nenávidí. Situace má za následek prudké zvýšení růstu počtu Židů, kteří z Evropy odcházejí do Izraele – jen z Francie jich letos odjelo o 72 % víc než vloni. Ti, co zůstávají, se bojí nosit na veřejnosti jarmulku nebo řetízek s židovskou hvězdou a sundávají z veřejí svých domů mezuzu označující židovskou domácnost.

Židovští představitelé se shodují, že Židé se už v Evropě necítí bezpečně. Ředitel Židovské agentury Natan Šaransky je dokonce přesvědčen, že Evropa zažívá „konec historie Židů“, neboť „opouští své základní hodnoty, jako svoboda, tolerance a respektování identity“. Emigraci podle průzkumů zvažuje celá třetina evropských Židů.

autor: gzb
Spustit audio