Pronásledování křesťanů ve světě stále sílí

9. únor 2014

Pronásledování křesťanů ve světě stále sílí. Ukazuje to zpráva křesťanské organizace Open Doors o perzekuci věřících v 50 zemích světa, kde se křesťanům žije nejhůře.

Devět z deseti států, kde nejvíc trpí křesťané, je muslimských. Ukázala to výroční zpráva mezinárodní organizace Open Doors za rok 2013, která sestavila seznam padesáti zemí.

Na prvním místě je však už dvanáctý rok Severní Korea, která křesťany pronásleduje nejbrutálněji. Komunistický režim je trestá i za to, že vlastní Bibli, a nedávno za tento „prohřešek“ veřejně popravil 80 lidí. Podle odhadů je až třetina všech zhruba 100.000 severokorejských křesťanů vězněna v táborech nucených prací.

Na druhém až třináctém místě jsou muslimské státy, jako Somálsko, Sýrie, Irák nebo Afghánistán, ale třeba i Maledivy nebo Eritrea. V mnoha z nich však pronásledování křesťanů není součástí státní politiky, ale důsledkem válek a násilí islamistických fanatiků. Taková je situace i ve čtrnácté Nigérii, kde tvoří křesťané polovinu obyvatel, ale jsou neustálým terčem útoků islamistické sekty Boko Haram. Situace křesťanů v Africe se od loňska zhoršila a na seznamu zemí, kde jsou věřící kvůli své víře napadáni i zabíjeni, se ocitlo 14 afrických států, včetně například Keni a Etiopie, kde tvoří křesťané většinu.

Naopak v patnáctém Uzbekistánu je potlačování svobody vyznání státní strategií. Pravoslavní křesťané se sice určité míře svobody těší, ale protestanti jsou oficiálně považováni za „extremisty“, které je třeba v krajním případě i likvidovat. K uvěznění v pracovním táboře stačí i půjčování filmů o Ježíšovi.

Státní orgány potlačují křesťany i v osmnáctém Vietnamu, který je označuje za „západní agenty“. Vloni byl v zemi přijat nový zákon vyžadující důslednou registraci křesťanských církví, známy jsou i případy mučení a k zatčení stačí i rozdávání vánočních dárků sirotkům.

Na pětadvacátém místě skončila překvapivě Kolumbie. Tamější úřady neovládají rozsáhlá území, kde působí povstalci, drogové kartely a ozbrojené skupiny, a tam jsou křesťané častým terčem násilností.

Ušetřeni jich nejsou ani křesťanští věřící v převážně hinduistické Indii nebo většinově buddhistickém Bhútánu a Srí Lance.

Podle Open Doors bylo vloni kvůli víře zabito 2123 lidí, dvakrát více než v roce předchozím. K celé polovině všech těchto vražd došlo v Sýrii.

autor: gzb
Spustit audio