První Češka v radě Luterského světového svazu, Cesta svaté rodiny coby světové dědictví UNESCO a akce Plzeňské dvorky

20. květen 2017

První Češkou v radě Luterského světového svazu se tento týden stala Olga Navrátilová. Je členkou Českobratrské církve evangelické a zvolilo ji 12. valné shromáždění svazu, které se konalo v Namibii.

Valné shromáždění se schází jednou za šest let a je nejvyšším rozhodovacím orgánem. V době mezi shromážděními je svaz řízen radou složenou ze 48 zástupců volených ze 145 členských církví z celého světa. Vrcholem letošního shromáždění je akce k 500. výročí reformace, které si v Namibii společně připomněli tisíce lidí.

UNESCO prohlásí za světové dědictví Cestu svaté rodiny. Jde o místa, kterými podle tradice prošla Marie s Josefem a dítětem Ježíšem, když utíkali do Egypta před králem Herodem. Informuje o tom agentura Fides. Autority v Egyptě zodpovídající za cestovní ruch chtějí itinerář této trasy nabízet agenturám specializující se na křesťanské poutníky. K vnímání Egypta jako možného cíle křesťanských poutí přispěla v očích tamních politiků také dubnová návštěva papeže Františka, píše Fides. František při své návštěvě severoafrické země několikrát připomněl pohostinnost, se kterou se tu setkali Marie s Josefem a malým Ježíšem. Program Cesta svaté rodiny ale ve Vatikánu představil egyptský ministr turismu už vloni v květnu.

Do akce Plzeňské dvorky se letos zapojilo i biskupství západočeské metropole. Dnes v jedenáct hodin tak nabízí komentovanou prohlídku prostor dvorku a kaple blahoslaveného Hroznaty, patrona plzeňské diecéze. Další prohlídky budou následovat od 13 a poslední od 15 hodin.

Spustit audio