První školka augustiniánů v ČR

19. červen 2010

Církevní školství se stalo v naší zemi samozřejmostí. Nyní se v Praze připravuje otevření dalšího místa. Jeho motto zní: Škola všemi smysly, rozumem a srdcem. Je určena věřícím i nevěřícím a nabídne například to, že se děti bezbolestně naučí dva světové jazyky. Kromě češtiny se tam bude totiž vyučovat také anglicky a španělsky. Podrobnosti zjišťovala Kateřina Rózsová.

Škola svatého Augustina, tak se jmenuje projekt, se kterým vstupují do české společnosti Augustiniáni. Řád, jehož posláním je vzdělávat, provozuje ve světě mezinárodní síť 270 škol a 10 univerzit.

V Praze letos augustiniáni přicházejí s první třídou mateřské školy, kde najdou své místo děti od tří do šesti let věku. Kapacita třídy by pro letošní rok měla být 20 dětí. A několik míst je ještě volných.

„Naše školka nabídne dětem možnost učit se od 3 až 4 let i možnost výuky jiných jazyků, než je čeština. Počítáme s tím, že každý den odpoledne se děti budou učit v angličtině a španělštině. Samozřejmě formou, která je pro děti přijatelná, zejména tedy prostřednictvím her. To bude školka. Pak chceme navázat i školní výukou, kde se děti budou učit nejen jazyky, ale i předměty v cizích jazycích.“

Říká augustinián Juan Provecho, který patří k autorům projektu. Na školku by měla později navázat i základní škola a pak osmileté gymnázium. Škola svatého Augustina ale nebude jen pro děti z křesťanských rodin. Prostor by měly dostat všechny děti. Prozatím bude školka fungovat jakou soukromá, rodiče za měsíční pobyt dítěte zaplatí 7 tisíc korun. Každá rodina se ale bude posuzovat individuálně pro případ, že by rodiče na školné neměli. Pokud se zřizovateli podaří školku zařadit do sítě obecních zařízení, mohl by se poplatek v dalších letech snížit. O smyslu školky teď více Juan Provecho, tentokrát ale česky.

„Chceme pracovat, abychom vychovávali novou generaci dobrých lidí v hodnotách, které jsou pro nás, augustiniány, důležité. A to je společenství, sebepoznání, poznání světa, Boha a ostatních lidí.“

Jako spolupracovníky na projektu si jeho členové v Praze přizvali zkušené pedagogické pracovníky, včetně osob, které mají zkušenost se zakládáním nových škol, i takových, které nemají ve státních školách alternaci. A to potvrzuje i Eva Bartoňová, která se jako pedagožka podílí na přípravě projektu, zejména školy.

„K plnění cílů slouží pečlivě vybraný sbor odborných i lidsky kvalitních učitelů, zaměstnanců školy a předpokládá se v ní úzká spolupráci s rodiči a augustiniány.“

Církevních školek existuje v Česku několik desítek. Informace o nich najdou zájemci třeba na stránkách České biskupské konference. Školka augustiniánů, o které je dnes řeč, bude nově otevřena od 1. září na Praze 4. Více o projektu je na adrese www.skolasvatehoaugustina.cz.

autor: Kateřina Rózsová-Horálková
Spustit audio