Punk v moskevském chrámu: "Bohorodičko, zažeň Putina"

25. únor 2012

K události vskutku neslýchané došlo toto úterý v Moskvě: do hlavního svatostánku země, chrámu Krista Spasitele, přišla skupina mladých dívek, která si rychle svlékla kabáty, přes obličej si natáhla barevné punčochy a předvedla protiputinskou „punkovou modlitbu“.

Děvčata z feministické skupiny Pussy Riot vtrhla až před hlavní oltář a k překvapení normálních věřících začala – zpočátku v klasickém stylu ruské duchovní hudby – zpívat své Bohorodičko, zažeň Putina.

Většina věřících byla velmi pobouřena a po počátečním šoku si s mladými protestujícími rychle poradila chrámová stráž. Ta se na nich údajně nedopustila žádného násilí a dokonce krotila rozhořčeného občana, který chtěl jednu z punkerek vytáhnout před chrám za vlasy. Policie celý případ neřešila.

Většina oficiálních médií (a to i těch liberálních) se skandálem nijak nezabývala. Na internetu však propukla bouřlivá diskuse, oscilující mezi těžko ovládanou zlobou nad takovou svatokrádeží a nadšeným voláním, že takhle má vypadat svoboda slova a projevu.

Známý diakon Andrej Kurajev punkery pochválil a konstatoval, že masopustní čas je ideální období pro maškarní veselí, jak je známe v podání tradičních ruských skomorochů. Jiný populární moskevský duchovní, protojerej Vsevolod Čaplin, produkci naopak odsoudil a řekl, že on v tom vidí jen „celou otep hříchů“. Hudební kritik Boris Barabanov v neoficiální internetové televizi Déšť na otázku, zda šlo o politický protest či hudební produkci, prohlásil:

„Na jedné straně je to zřejmě hudební kolektiv, i když teprve začínající. To, co jsem slyšel, však zatím nejsou písně, které by byly ochotny poslouchat miliony našich spoluobčanů. Takže v obecném povědomí se prosadí spíš jako skupina protestující mládeže. Punk se ostatně k tomuto účelu velmi hodí.“

Skupina Pussy Riot už se objevila na více nečekaných místech, v lednu kupříkladu na historickém popravišti uprostřed Rudého náměstí. Jak hned v úterý prohlásila jedna z členek skupiny, produkce v chrámu Krista Spasitele byla výrazem nesouhlasu s paktováním mezi církví a státní mocí. Četní ruští komentátoři glosovali poznámkou, že protestovat je v Rusku momentálně velmi módní.

autor: ldo
Spustit audio