Rabín Gustav Sicher - významná osobnost novodobého českého židovského života

29. srpen 2010

Poslední den tohoto měsíce uplyne 130 let od narození rabína Gustava Sichera, významné osobnosti novodobého českého židovského života. Věnujeme mu náš následující medailon.

Gustav Sicher se narodil v Klatovech 31. srpna 1880. Na Karlově univerzitě vystudoval filosofii a současně se věnoval rabínským studiím. Jeho prvním rabínským postem byla obec v Náchodě, ale jako duchovní působil především v Praze. Po první světové válce se stal rabínem na Královských Vinohradech, za první republiky největší židovské obce u nás. Následně, počátkem 30. let, se pak Gustav Sicher stal vrchním pražským rabínem.

Po nacistické okupaci se rabínu Sicherovi podařilo emigrovat. Odešel do tehdejší britské Palestiny, kde v Jeruzalémě založil modlitebnu pro Židy z českých zemí. Do vlasti se vrátil v roce 1947. Jako hlava pražského a zemského rabinátu se pokoušel probudit k životu náboženský život společenství velmi postiženého nacistickým vražděním. Celkem 153 židovských obcí neobnovilo po válce svou činnost, navázat na předválečnou tradici se jich v Čechách a na Moravě pokoušelo pouhých 51.

Gustav Sicher se za této situace stal významným organizátorem židovského náboženského života. K udržení a posílení tradice však významně přispěl i jako překladatel. Již v letech 1932 – 1939 přeložil spolu s rabínem Isidorem Hirschem do češtiny první čtyři z biblických Pěti knih Mojžíšových. Překlad poslední páté knihy pak vyšel v roce 1950. Posmrtně, v roce 1975, byl také publikován výbor z prací a úvah rabína Sichera nazvaný „Volte život“.

Rabín Sicher zemřel v Praze před téměř 50 lety – 6. října 1960. Jeho nástupcem se stal další legendární pražský rabín, Richard Feder.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio