Režisér Juraj Herz trpěl za holocaustu i za komunismu; letos oslavil 80. narozeniny

21. září 2014

Počátkem měsíce, 4. září, se dožil 80 let významný domácí filmový tvůrce Juraj Herz. Jeho osobnosti věnujeme následující medailon.

Narodil se roku 1934 ve slovenském Kežmaroku v židovské rodině, kterou o pět let později, po vyhlášení Slovenského státu, postihla s celou slovenskou židovskou populací persekuční opatření domácího pronacistického režimu. Ve snaze uniknout transportu se rodina Juraje Herze nechala roku 1943 pokřtít a útočiště našla v německé vesnici. Po čase přesvědčena, že nebezpečí je zažehnáno, se vrátila domů, avšak byla zatčena a následoval transport do lágru v Ravensbrücku. Odtud byl Juraj Herz později poslán do Sachsenhausenu, kde se dočkal osvobození.

Kruté zážitky z dětství, setkání s násilím, fanatismem, zkušenost podivuhodných životních zvratů i nahlédnutí do temných zákoutí lidské duše se odrazily v Herzově vnímání skutečnosti. Po válce vystudoval fotografii v Bratislavě a poté režii a herectví na loutkářské fakultě v Praze, ale učarovala mu režie filmová. Přes asistenta režie u Zbyňka Brynycha a pomocného režiséra u oscarového Kadárova filmu „Obchod na korze“ se posléze roku 1965 propracoval k prvnímu vlastnímu filmu „Sběrné surovosti“ podle povídky Bohumila Hrabala.

Herzovy snímky v 60. letech provázela trvalá nepřízeň komunistického režimu, jenž prostřednictvím schvalovacích komisí svévolně zasahoval do jejich podoby. Výjimkou – jak Juraj Herz řekl až na jednu scénu – byl roku 1969 „Spalovač mrtvol“ na motivy novely Ladislava Fukse. Film nahlížející v morbidním, bizarním příběhu válečnou persekuci Židů i zvrácenost totalitního myšlení byl vysoce oceněn kritikou doma i v zahraničí a řadí se k nejlepším filmům české kinematografie vůbec.

Režisér Juraj Herz

Přes nepřízeň režimu a potíže s cenzurou se poté do paměti diváků i odborníků zapsala také další Herzova díla, především „Petrolejové lampy“ na motivy románu Jaroslava Havlíčka a „Morgiana“ podle románu Alexandra Grina.

I když Juraj Herz natočil v 70. letech ještě řadu filmů, v nichž se v zásadě úspěšně vyrovnal s různorodými náměty, omezování v tvorbě ho v polovině 80. let přimělo k emigraci do Německa. Zde natočil několik televizních filmů a navázal i na svou pohádkovou tvorbu z Čech. Ve svobodných poměrech po návratu do vlasti vytvořil zatím Juraj Herz tři filmy, z nich poslední, široce diskutovaný „Habermannův mlýn“, v roce 2010.

Nepočítáme-li televizní snímky, jméno režiséra Juraje Herze je spjato s téměř 30 filmy. Za svou téměř padesátiletou filmovou tvorbu získal řadu domácích i mezinárodních ocenění, mimo jiné nominaci na Oscara.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio