Režisér Steven Spielberg chce natočit film o židovském chlapci, z něhož se stal katolický kněz

28. prosinec 2014

Slavný americký režisér Steven Spielberg se chystá natočit 150 let starý pozoruhodný příběh židovského chlapce, z něhož se stal katolický kněz.

Mnoho knih a článků už bylo napsáno o více než 150 let starém příběhu italského židovského chlapce Edgarda Mortary. Teď zaujal i známého amerického režiséra Stevena Spielberga, který jej chce zpracovat pro stříbrné plátno.

Šestiletého Edgarda brutálně odebrali rodičům papežští strážci v Bologni v roce 1858 s tvrzením, že chlapec je křesťan, a nemůže proto žít v židovské rodině. Údajně ho totiž jako novorozeně v době vážné nemoci pokřtila jedna z rodinných služek.

Vznikl mezinárodní spor, do nějž se zapojili i hlavní představitelé doby, včetně papeže Pia IX. nebo francouzského císaře Napoleona III. Katolická církev tvrdila, že Edgardo je křesťan, což potvrdila i zmíněná služka, přestože chlapec byl vychován jako žid. Církev ho umístila do křesťanské rodiny a jeho praví rodiče ho nesměli dlouho vidět. Proti postupu Vatikánu protestovaly židovské organizace z celé Evropy i Spojených států, ale marně – Pius IX. nepovolil,

Edgardo vyrostl jako katolík a i v dospělosti byl pevně odhodlán jím zůstat. Přesto údajně řekl své pravé matce, když se s ní mohl konečně setkat, že každý večer odříkává židovskou modlitbu Slyš, Izraeli.

Později odjel do Francie a vstoupil do řádu augustiniánů. V 23 letech byl vysvěcen na kněze a přijal jméno Pius. Potom působil jako misionář v různých evropských městech i ve Spojených státech, kde se snažil obracet židy na křesťanskou víru. Se svou židovskou rodinou se později stýkal, ale zůstal neochvějným křesťanem, a dokonce doufal, že se mu podaří ji přesvědčit ke konverzi. Jako augustinián i zemřel – v roce 1940 v opatství v belgickém Bressoux, když mu bylo 88 let.

Scénář k filmu, který chce Steven Spielberg natočit, píše Tony Kushner, jenž je rovněž autorem Spielbergových filmů o mnichovském masakru izraelských sportovců nebo o Abrahamu Lincolnovi. Kushner už je údajně v kontaktu s některými příbuznými Edgarda Mortary v Itálii, kteří kněze osobně pamatují. Řadě z nich se za druhé světové války podařilo utéct do Švýcarska, ale mnoho jich to štěstí nemělo a zahynulo v nacistických vyhlazovacích táborech.

autor: gzb
Spustit audio