Rozhovory nad Biblí

14. červen 2009

Nakladatelství Vyšehrad ve spolupráci s Českým rozhlasem vydalo už druhou knihu rozhovorů nad biblickými texty s profesorem Janem Hellerem. Kniha vyšla rok po jeho smrti s názvem Na čem mi záleží. Najdete v ní rozhovory nad texty Starého zákona, které vysílal Čro3 Vltava v nedělním pořadu Ranní slovo. Jsou tam i osobní výpovědi Jana Hellera. O originálním přístupu tohoto charismatického vypravěče k biblickým textům hovoří následující příspěvek.

Celý život se profesor Heller snažil popularizovat biblické texty, chtěl, aby tato zvěst byla srozumitelná širokému okruhu posluchačů a jak říká jeho žák teolog Jiří Beneš, vyprávěl s nesmírným zaujetím, protože sám se těmito texty nechával strhnout.

Jiří Beneš: "Jednou někde prohlásil, že pro něj je čtení původního textu Starého zákona se všemi poznámkami nebo Nového zákona se vším kritickým aparátem mnohem napínavější než jakákoli detektivka. Takže pokud by měl volit večer před spaním knihu, tak zvolí tyto staré texty a zahloubá se do nich. On v tom hledal vnitřní posilu a nacházel jí tam a to bylo z těch jeho výkladů nesmírně slyšet."

Profesor Heller byl od mládí vážně nemocný a ve stáří musel trávit dlouhé hodiny na kyslíkovém přístroji a tato životní zkušenost - balancování mezi životem a smrtí - poznamenala i jeho přemýšlení. Charakteristické pro něj bylo, že to, co říkal, také žil, proto jeho výklady působí až do vysokého stáří velmi autenticky a svěže.

Jiří Beneš: "On uměl výborně češtinu a znal samozřejmě literaturu, takže to dokázal prokládat velmi peprnými a často jadrnými slovy, měl velký smysl pro humor - to všechno je specifikum, kterým by ho šlo nějak postihnout. A jeho výkladová metoda, kdybych to měl velice zjednodušeně popsat, tak byla založena na tom, že se pokoušel zjistit klíč, kterým si ty staré texty otevíral."

Klíčem, kterým pronikal ke smyslu biblických textů, byla Hellerovi jména. Právě přes ně dešifroval jednotlivé příběhy. Umožňovala mu to vynikající znalost religionistiky.

Jiří Beneš: "On si vypomáhal těmi různými analogiemi religionistickými, jak jen mohl, aby tu zvěst učinil plastickou a jak sám říkával, dosahoval toho tím, že skládal jednotlivé kaménky, aby nakonec vznikla celá mozaika. Jemu nešlo o nějaký detailní rozbor jednotlivostí, ale spíše o pochopení celku a o jistý nadhled."

Janu Hellerovi záleželo na tom, aby jeho posluchači pochopili, že ve Starém zákoně jde o duchovní zvěst a že je potřeba skrze jeho četbu žít v určitém rytmu, který formuloval do životního hesla "Přijmout, co je darováno, a odevzdat, co je žádáno."

Jiří Beneš: "Myslel tím přijmout všechno, co člověk v životě dostává shůry a nijak se nepozastavovat nad tím, jestli to bolí nebo jestli je to příjemné, prostě to přijímat a nechávat se tím formovat a být za to vděčný. A druhá polovina toho samého pohybu byla nechat si vzít to, co člověka svazuje, nechat se osvobozovat, nelpět na ničem, odevzdávat to, co je žádáno."

Spustit audio