Sbírka Bratrské jednoty baptistů pro Japonsko

16. duben 2011

Možná jste už přispěli na sbírku pro Japonsko. Katastrofa, která zemi vycházejícího slunce postihla, má obrovské rozměry. Zajímavé je, že finanční prostředky na pomoc postiženým sbírají i menší organizace, jako Armáda spásy – nebo nově také zdejší baptisté.

Japonsko si v oblasti náboženství tradičně spojujeme se šintoismem. Málokdo však ví, že zde žije také mnoho křesťanů. Samotní baptisté se zde scházejí v asi 450 sborech. To je také jeden z důvodů, proč sbírku na pomoc postiženým zemětřesením a vlnou tsunami vyhlásil i Výkonný výbor Bratrské jednoty baptistů u nás. Tajemník tohoto výboru Luděk Šíp to zdůvodňuje takto:

„Naše baptistická jednota je členem Světové baptistické aliance a ta reaguje na katastrofy, které se dějí na různých místech světa a zejména v místech, kde se také nacházejí baptistické církve. A to je jeden z těch případů, protože v Japonsku je více než 50 000 baptistů a Světová baptistická aliance přichází s pomocí – nejenom tedy obecně pro Japonsko, ale právě pro ty konkrétní baptistické církve, které také byly velmi výrazně postiženy. Jeden z baptistických sborů je přímo ve Fukušimě, kde se nachází atomová elektrárna, která má velké problémy. A v tom počtu těch padesáti tzv. statečných, kteří se snaží tu katastrofu likvidovat, je podle našich informací i několik členů baptistické církve, kteří se na té likvidaci podílejí. Jinak je v Japonsku mezinárodní záchranný tým Světové baptistické aliance, který jak prakticky pomáhá, tak vyhodnocuje tu situaci a dává návrhy, jak se rozděluje ta finanční pomoc, která ze světových baptistických církví proudí do Japonska.“

Tento tým tvoří záchranáři z Maďarska, Singapuru, Spojených států a také ze samotného Japonska. Do sbírky pořádané Světovou baptistickou aliancí poslal už Výkonný výbor naší baptistické jednoty 300 000 korun. Pokud bude výtěžek sbírky větší, budou do Japonska poslány všechny vybrané peníze. Pro křesťany je však stejně jako peněžitá pomoc důležitá i pomoc duchovní a morální. Proto vlastně sbírka probíhá, i když si jsou její organizátoři vědomi toho, že Japonsko je země bohatá, která by nejspíš i bez jejich peněz obnovu postižených oblastí dobře zvládla.

Na otázku, zda byli přírodní katastrofou 11. března postiženi také nějací křesťané, odpovídá opět Luděk Šíp:

„Máme informace, že ano, ale nemáme žádné přesnější informace, v jakém rozsahu. Víme, že byli mnozí křesťané postiženi z mnoha různých církví, kteří v Japonsku jsou; také baptisté. Ale baptisté spíš tvoří záchranné týmy, které se snaží pomáhat při likvidaci té katastrofy, ke které došlo.“

Do sbírky určené postiženému Japonsku může přispět kdokoli, číslo účtu je uvedeno na webových stránkách Bratrské jednoty baptistů www.bjb.cz. Sbírka potrvá do 30. dubna 2011.

autor: Petr Vaďura
Spustit audio