Setkání křesťanů a muslimů v Taizé, otázka blahořečení vietnamského kardinála a noví členové švýcarské gardy

6. květen 2017

Ve francouzském Taizé se bude příští týden konat setkání mladých křesťanů a muslimů. Do ekumenické komunity v Taizé podle jejího představeného, bratra Aloise, přijíždí mnoho muslimů spolu se svými křesťanskými přáteli.

Po teroristických útocích ve Francii vzrostla podle bratra Aloise vzájemná nedůvěra mezi muslimy a křesťany. K jejímu překonání je nutné navázat osobní vztahy, tvrdí. Příští víkend tak v Taizé proběhne také konference na téma křesťanství a islámu. Komunita také hostí muslimskou rodinu ze Sýrie a 20 mladých muslimů ze Súdánu, Eritreje a Afghánistánu.

Krok blíž k případnému blahořečení je vietnamský kardinál a mučedník komunistické totality František Nguyen Van Thuan. Zemřel v roce 2002 a papež František tento týden potvrdil jeho hrdinské ctnosti. Toto potvrzení je důležitým momentem procesu beatifikace. Van Thuan mimo jiné během komunistické diktatury ve Vietnamu strávil 13 let v takzvaném převýchovném táboře. Věřícím odtud pašoval svá poselství na útržcích papírků. Na začátku devadesátých let ho z vlasti vypověděli. Jan Pavel II. ho pak ve Vatikánu postavil do čela papežské rady Iustitia et pax – Pro spravedlnost a mír.

Čtyřicet rekrutů švýcarské gardy dnes ve Vatikánu složí slavnostní přísahu. Noví členové elitní papežské jednotky svou věrnost hlavě katolické církve přísahají každoročně 6. května. V ten den roku 1527 totiž při obraně papeže Klementa VII. při takzvaném „Sacco di Roma“, tedy plenění Říma, padlo 147 švýcarských halapartníků.

Spustit audio