Shoda muftího al-Husejního s Himmlerem, ochrana dědictví Jeruzaléma a přesunutí památníku v Antverpách

16. duben 2017

Izraelská národní knihovna zveřejnila dokument, dokládající naprostou shodu mezi vůdčí osobností palestinských Arabů muftím al-Husejním a nacistickým organizátorem vyhlazení Židů Heinrichem Himmlerem. V telegramu z 2. listopadu 1943 Himmler muftího ubezpečuje, že bude podporovat boj palestinských Arabů proti „židovským vetřelcům“.

„Ochrana dědictví Jeruzaléma je součástí obecnější vize míru a boje proti všem formám popírání židovské historie, delegitimizace Izraele a antisemitismu.“ Takto se vyslovila Irina Bokova, generální ředitelka UNESCO – Organizace OSN pro vzdělání, vědu a kulturu na konferenci pořádané Evropskou koalicí pro Izrael v Evropském parlamentu. Jasně se tak distancovala od rezolucí UNESCO, popírajících židovskou vazbu k Jeruzalému.

Město Antverpy rozhodlo, že ústřední památník obětem holocaustu ve městě bude po 20 letech přemístěn. Z místa, kde byli Židé za války shromažďováni před deportací, má být přesunut do méně frekventované části města. Organizace reprezentující Židy v belgickém Valonsku rozhodnutí odsoudila s tím, že památník na místě bez vztahu k holocaustu ztrácí svůj historický, emocionální a edukativní rozměr

Telegram Heinricha Himmlera pro muftího al-Husejního
Telegram Heinricha Himmlera pro muftího al-Husejního
autor: Leo Pavlát
Spustit audio