Situace křesťanů v Egyptě se stále zhoršuje

18. srpen 2013

Je známo, že po svržení egyptského prezidenta Husního Mubaraka před dvěma a půl lety se výrazně zhoršila situace tamějších křesťanů. Po červencovém armádním puči a odstavení islamistů od moci jsou na tom však koptové v Egyptě ještě hůř.

I když za bývalého prezidenta Husního Mubaraka žili koptští křesťané v Egyptě v relativním bezpečí, stěžovali si na brutalitu a korupci režimu a v roce 2011 se radovali z jeho svržení. Nástup islamistů jim však přinesl takové pronásledování, že si mysleli, že horší je už nemůže potkat. Vystupňovaly se útoky na věřící i kostely, docházelo k ničení jejich majetku, únosům a nuceným konverzím a úřady nezřídka kopty obvinily a uvěznily za „urážku islámu“. Křesťané nemohou získat zaměstnání ve státní správě, nejsou rovnoprávní před zákonem a čelí i mnoha dalším potížím, včetně obtížného povolování výstavby kostelů.

Když armáda začátkem července svrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího, koptové si oddechli – ale ne na dlouho. Armádu totiž podpořil jejich patriarcha Theodoros II., který dřívější vládu islamistů otevřeně kritizoval za nedostatečnou ochranu koptské menšiny, a křesťané se stali snadným terčem pomsty muslimů. V té ji utvrzuje také al-Káida, jejíž vůdce Ajmán Zawahrí označil svržení Mursího za spiknutí pod vedením koptského patriarchy.

Příznivci sesazeného egyptského prezidenta Muhammada Mursího drží plakáty s portréty obětí vojenského zásahu proti demonstrantům. Káhira, 23. srpna 2013

Útoky na křesťany se znásobily a al-Káida na některých kostelech vyvěsila svou černou vlajku. Muslimské bratrstvo tvrdí, že za převratem stojí křesťané. Označuje je za „nepřátele islámu“ a podněcuje k násilí proti nim. V Horním Egyptě už bylo zabito nejméně sedm koptů. Zavražděn byl i unesený kněz na Sinajském poloostrově a Theodoros se musel kvůli výhrůžkám odstěhovat ze své rezidence. Muslimové plení a vypalují křesťanské obchody i domy a řada kostelů raději zrušila pravidelné bohoslužby.

Armáda se snaží kostely chránit, ale útokům v ulicích zabránit nedokáže. Ve městech pochodují radikálové, vykřikují protikřesťanská hesla a koptové se bojí vycházet z domu. Mladší generace se chystá emigrovat a mnoho lidí už odjelo, stejně jako za vlády islamistů, kdy se jich vystěhovaly desetitisíce.

Křesťané žijí v Egyptě téměř od počátků víry, tedy o mnoho staletí dříve, než vznikl islám. Dnes jich zbývá asi osm milionů a tvoří jen 10 % obyvatel, a jestli bude současná situace trvat, zmizí křesťanství z Egypta úplně.

autor: gzb
Spustit audio