Skončilo období čtení mezi řádky

11. červen 2011

Co mělo být řečeno, vláda řekla. Předložila církvím svoji představu o tom, jak by se stát měl vyrovnat s církvemi, kolik majetku vydá v hmotné podobě a jaké budou finanční kompenzace. V těchto dnech a týdnech až do července posuzují návrh zástupci církví a členové jejich expertního týmu. Stále platí, že církve v této věci chtějí postupovat jednotně a hovořit jedním hlasem. A to rozhodně není málo.

Návrh, který vláda předložila církvím, není žádná definitiva. Jsou to zkrátka údaje k jednání. Pro pořádek připomeňme, že koalice chce vrátit církvím majetek v hodnotě 75 miliard korun a za ten, který vrácen nebude, hodlá vyplatit 59 miliard. Joel Ruml, předseda Ekumenické rady církví, je rád hlavně za to, že už je o čem jednat, že aktéři mají v rukou konkrétní čísla. Že skončila doba čtení mezi řádky...

Uspokojení pro mě bylo právě toto, protože když přijdou všelijaké dotazy - "co si myslíte o tom, že politik tamten řekl to a to..." - co si o tom člověk může myslet? No zkrátka něco říkat musí a tak se to říkalo. Teď už je papír, máme tam nějaká data, dovedeme odhadnout dost přesně, jaké jsou možnosti tohoto státu a víme, že je nutné něco s tím udělat.

Joel Ruml, synodní senior Českobratrské církve evangelické

Nad čísly vládní komise teď jednají expertní týmy církví. Jestli na to mají do avizovaného července dost času nebo málo - to je otázka. Zejména, když člověk slyší, jak Joel Ruml rozkrývá všechny možné aspekty, které se v údajích návrhu skrývají.

Tahle čísla se týkají vydavatelného majetku, který je možno vydat. Ale který to přesně je, to se neví. Jaký je jeho stav teď? To znamená, jsou to hodnoty z inventur, které byly činěny tenkrát, kolem roku 2008, co církve předložily. Netýká se to pozemků uvnitř obcí , týká se to těch, co jsou venku. A pak přijde debata: jak ty pozemky vypadají nyní? Co na nich je? Jsou tam opravdu lesy, nebo je to vykácené? To se vůbec v téhle chvíli neřeší! To znamená, že tenhle návrh je skutečně záležitost toho, postihnout, jak to řešit, a druhá věc je - jak to uskutečnit. Práce je s tím hrozně moc.

Čas je mocný faktor ve hře, a je vzácný. Moc jej není, rozhodně není prostor na to, aby se s ním plýtvalo, a platí to zejména pro stát.

Rozumím tomu. Je jasné, že tato vládní koalice má dost sil něco s tím udělat. To je po dlouhých letech! Druhá věc je, že města a obce tlačí na to, aby se s tím něco udělalo, protože připravují územní plány a s tím souvisí možné dotace z EU. A když toto nebude vyřešené, tak územní plány budou cárem papíru, když tam uprostřed obcí a měst jsou nějaké pozemky, majetky, blokovány. Rozumím tomu spěchu, rozumím tomu, že od roku 2013 - 14 začnou zase všelijaké volební kampaně.

Církve jsou připraveny pomoci tomu, aby to šlo rychle, podotýká šéf Ekumenické rady. Zároveň připomíná, že ve statutu vládní komise stojí, že bude pracovat i s návrhy ze strany církví. Takže se může stát, že z diskuse nad vládním návrhem ještě vzejdou alternativy od církevní komise.

autor: ehů
Spustit audio