Šokující kampaň připomíná nacistická protižidovská opatření

26. leden 2007

"Modrooké osoby mají zakázáno používat telefonní automaty" nebo "Osoby s pihami mají zakázáno používat autobusy a trolejbusy" - s takovými nápisy se teď mohou Pražané setkat na zastávkách tramvají i u velkých nákupních center. Připadají vám absurdní, šokující a nebezpečné? Právě takový je smysl kampaně, kterou pro letošní leden připravilo Židovské muzeum v Praze.

Stejně absurdní, šokující a nebezpečné totiž byly protižidovské zákazy a nařízení, které platily na území Protektorátu Čechy a Morava v letech 1939 až 1945. Židovské muzeum v Praze tak připomenout, jaké perzekuci byli Židé vystaveni za nacistické okupace:

"Je to kampaň, která aktualizuje protižidovská nacistická nařízení. Existuje sedm variant tohoto textu, například "Holohlaví mají zakázáno telefonovat". Samozřejmě za války tam bylo: "Židé mají zakázáno telefonovat." Jsou tam i jiné varianty, světlovlasí, modroocí atd. Tím se upozorňuje na absurdnost těchto nařízení. Současně je tam ale i určitý aktuální moment, protože v okamžiku, kdy se k moci dostane totalitní režim, si vlastně nikdo není jist, že se ho podobná nařízení nebudou týkat," vysvětluje ředitel Židovského muzea Leo Pavlát.

Na protižidovská nařízení si vzpomíná paní Helena Nollová z Prahy. V době, kdy je nacisté vydali, jí bylo patnáct let: "Najednou jsme vůbec nechápali, obzvláště my děti, co se vlastně děje. Proč nesmím mluvit s tím a tím, tam nesmím jít nakoupit, nesmím jít do divadla, nesmím jít do kina, musím být v určitou dobu doma."

Židé také museli ve prospěch Třetí říše odevzdat vybavení domácností, sportovní náčiní, domácí zvířata i cennosti: "Radiopřijímače, lyže, kola, zlato samozřejmě. My jsme měli třeba obraz, ten se musel taky odevzdat."

Podobných nařízení a zákazů vydali nacisté přes dvě stovky. Podle paní Nollové si z nich ale Židé dokázali i dělat legraci. V terezínském ghettu například uvedli hru, která protižidovská nařízení parodovala: "Byla to hra na zákaz jezdit na kole. Jakmile někdo jel na kole, byl odveden do koncentráku, pověšen nebo nějak zlikvidován. Bylo to velmi vtipné a velmi chytré. Tu hru napsal Karel Švenk, bohužel se asi nezachovala."

Kampaň připomínající protižidovská nařízení potrvá do poloviny února. Provokující nápisy jsou rozmístěny na frekventovaných místech po celém městě: "Ty citylighty jsou na zastávkách, jsou v nákupních centrech, na ulicích. Snažili jsme se vybírat plochy, u kterých se lidé můžou zastavit, přečíst si je a popřemýšlet," říká spoluautor celé kampaně Jan Binar. Reklamní plochy k této kampani poskytl pražský magistrát Židovskému muzeu bezplatně.

Tento příspěvek byl převzat z pořadu Události, který vysílá česká redakce Českého rozhlasu 7 - Radia Praha.

autor: Milena Štráfeldová
Spustit audio