Soustrast Polsku vyjadřují i tisíce českých občanů

Památku obětí letecké havárie v Rusku dnes uctili i příslušníci polské menšiny i polští turisté v pražském kostele svatého Jiljí. Soustrast polským věřícím přišel vyjádřit také nový pražský arcibiskup Dominik Duka, který jen o několik hodin dříve na stejném místě odsloužil mši. Na polední bohoslužbu slouženou v polštině proudily davy lidí. Nechyběli zástupci polského velvyslanectví. Po jejím skončení oznámili, že lidé budou moci v příštích dnech v budově velvyslanectví podepisovat kondolenční listiny.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Polsko drží smutek

Polsko drží smutek | Zdroj: ČTK

V Praze se také uskuteční mše za oběti neštěstí. V pátek ji bude v katedrále sv. Víta sloužit pražský arcibiskup Duka. Účast předběžně slíbili i prezident Václav Klaus, premiér Jan Fischer a polský velvyslanec Jan Pastwa.

Polskou tragédií žije i Těšínsko, kde žije na 30 tisíc Poláků. Právě toto město na březích řeky Olše v severovýchodním cípu republiky je pro česko-polské vztahy symbolické. Do 20. let minulého století tvořilo jeden celek, pak se po vzniku Československa rozdělilo na dvě, Těšín polský a český. Dnes už hranici mezi nimi skoro nepoznáte.

Včerejší tragédii si připomínají věřící na celém Těšínsku při dnešních bohoslužbách. Oběti letecké katastrofy připomene i ekumenická bohoslužba, která se uskuteční v evagelickém kostele v Českém Těšíně v pátek 16. dubna.

Od pondělí budou lidé moci projevit soustrast Polsku i na generálním konzulátu v Ostravě. Kondolenční knihy tam budou k dispozici od devíti hodin. Už teď ale před vilu v centru města chodí řada lidí. Přinášejí květiny a zapalují svíčky.

Česká republika uctí památku obětí tragédie, při které 10. dubna při letecké katastrofě zahynula významná část polské společenské elity, dnem státního smutku. Prezident Václav Klaus a vláda ho vyhlásí na den pohřbu obětí nehody. Ten zatím není určen. Podle předběžných informací by se pohřeb mohl konat příští sobotu.

Silvie Mikulcová, Jan Piroch Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme