(Sou)žití?!? křesťanů a muslimů na Blízkém východě

8. prosinec 2014

Jak se vyvíjely vztahy křesťanů a muslimů na území dnešní Sýrie a Iráku? U koho nacházejí tamní křesťané útočiště? Co má společného teroristická organizace Islámský stát s muslimy a islámem? Jaká je role Kurdistánu a Turecka? O těchto a dalších otázkách mluvili 8. prosince hosté panelové diskuze v Dominikánské 8.

Prof. PhDr. Luboš Kropáček, CSc. je přední český islamolog, arabista, afrikanista a vysokoškolský pedagog. Pracuje v Ústavu Blízkého Východu a Afriky na Univerzitě Karlově a v letech 2008–2009 působil jako vedoucí Katedry religionistiky na Husitské teologické fakultě Univerzity Karlovy. Zkoumá a sleduje kulturu a myšlení islámského světa, postavení islámu v Evropě dnes, dějiny Blízkého východu, dějiny a kulturu Afriky, a v neposlední řadě vztah křesťanství a islámu.

Teolog doc. Pavel Hošek, Th.D. vede katedru religionistiky na Evangelické teologické fakultě UK. Je kazatelem Církve bratrské. Zabývá se vztahem teologie a kultury, odborně se věnuje vztahu teologie a vědy o náboženství a také předpokladům a možnostem mezináboženského dialogu a mezináboženské spolupráce.

Novinář Hassan Ezzedine se narodil v Libanonu. Vystudoval žurnalistiku na Fakultě sociálních věd UK. Pracuje jako komentátor pro několik arabských médií. V letech 2000–2005 a 2008–2010 byl předsedu Libanonského klubu v ČR. Kromě toho pracuje i jako překladatel a tlumočník z češtiny a angličtiny do arabštiny.

Pavel Svoboda je právník, vysokoškolský pedagog a politik KDU-ČSL. V roce 2009 byl ministrem bez portfeje a předsedou Legislativní rady vlády České republiky. Od roku 2014 poslanec Evropského parlamentu a předseda jeho právního výboru.

Debatu moderovala redaktorka Českého rozhlasu Magdaléna Trusinová.

Spustit audio