Štěpánský oběd pro chudé

2. leden 2016

Lidé tráví vánoční svátky s těmi nejbližšími. Pro křesťany je bližním každý člověk a péči si podle Ježíšova učení zaslouží zvláště ten, který je v nouzi. Brněnská komunita Sant´Egidio na to pamatuje a během svátků už podesáté uspořádala na Štěpána sváteční oběd pro chudé lidi.

V restauraci nedaleko brněnského biskupství je rušno. Kolem pobíhá mládež a chystá poslední příbory a židle. V kuchyni u hrnců s omáčkou stojí Libor Krčma, který se živí jako profesionální kuchař na Korsice. Na Vánoce přijel domů a nechal se kamarádkou zlákat k tomu, aby věnoval svůj čas pomoci druhým:

„Jsem tady poprvé v životě. Každý člověk může spadnout, jak se říká, na dno a na hubu. Tak proč jim jednou za rok nepomoci?“

Podobných lidí, kteří vyměnili sledování pohádek za dobrodiní, je tu několik desítek. Pro mnohé se pomoc lidem v nouzi stala i vánoční tradicí. Patří mezi ně i Bohdana Andrová.

Oběd pro chudé a osamělé v Brně

„Pravidelně tady umývám nádobí, je ho strašně moc, a umývám ho s velkou radostí už pátý nebo šestý rok. Protože si myslím, že opravdu každý z nás má – ač se to nezdá – snadno nakročeno k tomu, aby skončil takhle... A také mě dojímá taková ta jejich pokora, když jim třeba přinesu oblečení – já mám spoustu oblečení v autě – tak oni jsou velmi vděční – to jsou teprve Vánoce! Připadají mi velice vděční a pokorní.“

Marie Zelenková s rodinou chystají pro lidi bez domova každý rok knedlíky

„Je to připraveno pro dvě stě lidí, a pokud se nemýlím, dělali jsme to z pětadvaceti kilogramů mouky. Chystali jsme to včera, od půl páté do osmi hodin,“ popisuje už tradiční rodinnou aktivitu paní Zelenková.

Oběd pro chudé a osamělé v Brně

„Dobrovolníci tady stráví celý den, od rána chystají zázemí, aby se hosté cítili dobře, nachystá se cukroví, vánočky, ovoce, samotný oběd trvá asi dvě hodinky, pak se podává káva. Hlavním účelem dobrovolníků je zpříjemnit to posezení, aby se chudí lidé cítili dobře a aby se cítili součástí té komunity,“ popisuje celý den další z dobrovolníků Jan Paleček. Tentokrát spolu věřící lidé a obyvatelé brněnských ulic obědvají už podesáté, celou akci proto zahajuje biskup Vojtěch Cikrle v kostele. Po obřadu se lidé bez domova rozejdou jednak na faru u kostela sv. Jakuba, jednak do restaurace Živá voda, aby spolu poobědvali.

Není to jediná tradice, kterou komunita Sant´ Egidio zavedla v Brně. Od roku 2014 také na Boží hod vánoční organizují oběd pro romské rodiny s dětmi.

autor: Martina Pelcová
Spustit audio