Svatý Jiří a Skautský den století

22. duben 2012

Můžete je potkat rozesmáté a plné nápadů – když skončí zima, opustí klubovny a vydají se na schůzky a na výpravy ven. I když nejsou v krojích, poznají se prý mezi sebou navzájem podle toho, jak se chovají. Řeč je o skautkách a skautech, hnutí, které v naší zemi právě slaví sto let.

Skauti jsou dobrosrdeční, družní a také velmi samostatní – ostatně k tomu všemu jsou vedeni. Většina těch, kteří u nás proměňují skautské myšlenky v skutky, patří do Junáka – svazu skautů a skautek České republiky, naší největší organizace dětí a mládeže.

Na svátek svého patrona, na svatého Jiří, mají takzvaný Šátkový den. O co jedná, vysvětluje Anna Semelová, vedoucí dívčího oddílu z Říčan u Prahy.

Skauti

„Šátkový den je den, kdy si všichni skauti v České republice vezmou šátek a nosí ho celý den ve svém běžném zaměstnání, škole, při aktivitách, které ten den provozují, a poznají se vlastně navzájem, že jsou to skauti.“

Letošní 24. duben je o to výjimečnější, že se slaví Skautský den století. Vrcholí celostátní oslavy stého výročí založení skautingu, které probíhají už od září. Výpravy, setkání, přednášky a výstavy směřující k jubileu se v této době konají ve všech částech republiky.

Křesťanské hodnoty a skautské zásady se vzájemně doplňují, přímo ke křesťanství se ale hlásí jen část skautského hnutí u nás. Je to například nejpočetnější středisko Junáka Blaník.

Skauti

„Na táborech je obvyklé, že buďto oddíl vyráží do města nebo vesnice na mši, anebo, což je oblíbenější asi i mezi dětmi i mezi vedoucími, si zve kněze a slouží mši svatou v lese nebo na louce přímo na tábořišti. Je to něco úplně jiného, než když jdeme na mši do běžného kostela, protože ta mše je přizpůsobena přímo tomu oddílu, kněz si většinou bere třeba plátěné roucho a oltář je vyzdoben lučním kvítím a ta atmosféra je úplně jiná.“

Říká zástupkyně vedoucího střediska Markéta Vachulová. Sedmé středisko Blaník má v současné době přes 470 členů a v Praze i za Prahou pracuje 15 oddílů. Je tradicí, že na konci postní doby se koná křížová cesta střediska. Ti starší na ni letos vyrazili do Mníšku pod Brdy, světlušky a vlčata se sešly na Petříně. V chladném jarním podvečeru děti plnily úkoly, které jim měly přiblížit Ježíšovo utrpení, modlily se a zpívaly.

Logo

(zpěv, kytara) Ježíši ukřižovaný, lituji hříchů, lituji. Ježíši ukřižovaný, Kyrie eleison…

Svatý Jiří, jehož jméno najdeme v úterý v kalendáři, je pro skauty vzorem a symbolem rytířského života. Tento římský důstojník žil na konci 3. a na začátku 4. století a zahynul při pronásledování křesťanů. K dnešním českým skautům patří vedle šátku například i přezdívky a pokřik. Jak je to u družiny Ventů ze střediska Blaník?

„Ventové jsou větříci, běhají jak rychlíci. Veselé tváře, bystrá hlava, za pravdou vždy stojí si.“

Skautkám a skautům přejme k jejich svátku a narozeninám stále veselou mysl a taky odvahu k dobrým činům.

autor: Renata Skalošová
Spustit audio