Švédský diplomat Raoul Wallenberg za svou pomoc Židům během holocaustu doplatil, v Praze je po něm nově nazvána ulice

16. listopad 2014

Koncem minulého měsíce, konkrétně 24. října, si členské země Organizace spojených národů připomněly mezinárodní den zasvěcený této organizaci. V Praze 1 v blízkosti švédského velvyslanectví byla při této příležitosti slavnostně inaugurována Promenáda Raoula Wallenberga.

Raoul Wallenberg byl švédským diplomatem v Budapešti, který za druhé světové války vydal falešné pasy více než sto tisícům maďarských Židů, a tak je zachránil před smrtí. Napoosledy byl spatřen 17. ledna 1945, kdy ho zatkla sovětská armáda jako domnělého amerického špióna, a od té doby byl jeho osud neznámý.

Po rozpadu Sovětského svazu Rusko oznámilo, že Wallenberg zemřel v sovětském vězení v roce 1947. Toto tvrzení však nikdy nebylo věrohodně prokázáno.

Podle švédského kalendáře mají 27. srpna svátek všichni Raoulové. V tento den je zde navíc zvlášť připomínán odkaz světově jistě nejznámějšího muže toho jména - Wallenberga. Den na jeho počest byl ustaven s myšlenkou podpořit občanskou odvahu a toleranci, posílit vědomí osobní zodpovědnosti. Raoul Wallenberg dokázal, že i jeden jediný člověk může prospět tisícům jiných, jeho život a morální dědictví inspirovaly celý svět.

Promenáda Raoula Wallenberga v Praze na Hradčanech

Od konce druhé světové války byly v mnoha zemích světa včetně Spojených států, Izraele a Latinské Ameriky vybudovány četné památníky a monumenty na Wallenbergovu paměť. Naposledy se k těmto zemím připojila letos v červnu Budapešť, v jejímž centru byl odhalen Wallenbergův památník. Mnoho metropolí také pojmenovalo jménem švédského hrdiny ulici či náměstí.

Nyní se k široké rodině měst, která takto uctila památku Raoula Walleberga, přidává Praha. Letos 24. června pražští zastupitelé rozhodli, že půvabná, prozatím bezejmenná cesta vedoucí kolem švédského velvyslanectví od ulice Úvoz směrem na Petřín ponese právě Wallenbergovo jméno.

Promenáda Raoula Wallenberga v Praze na Hradčanech

A přesně o čtyři měsíce později se na místě uskutečnil slavnostní akt. Odhalení uliční cedule se minulý měsíc zhostila velvyslankyně Švédska v České republice Annika Jagander spolu se zástupci Magistrátu hlavního města Prahy za přítomnosti četných hostů.

Současně byla otevřena venkovní výstava mapující činy Raoula Wallenberga, symbolu občanské odvahy a tolerance, jež jsou i dnes tolik potřebné v boji proti nesnášenlivosti a rasismu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio