Taliban přišel na chuť internetu

Za své přísné náboženské vlády v letech 1996 až 2001 afghánský Taliban zakazoval televizi, hudbu i biografy. Teď se k propagaci svého boje nebrání využívat nové technologie bezvěrců jako internet, sociální sítě i elektronickou poštu, píše na svém webu agentura AFP.

„Považujeme moderní technologii jako internet za boží požehnání,“ tvrdí jeden z mluvčích Talibanu Zabihulláh Mudžáhid. Internet je pode něj ale třeba používat v souladu s islámem. První anglicky napsaný vzkaz tato organizace předala prostřednictvím sítě twitter 12. května. Informoval o tom, že nepřítel byl napaden v Chákisafídu a že výsledkem je šest mrtvých. Stránku na twitteru má Talibanu už půl roku.

„Víme, že na Západě je to populární síť. Chceme, aby na ní byl slyšet náš hlas,“ řekl Mudžáhid. Západní lidé podle něj o Talibanu slyší stále totéž, protože dosud informace přicházely jenom od „okupantů“. „Teď budou moci poznat pravdu,“ řekl mluvčí. Na twitterovém účtu Talibanu se každodenně objeví několik vzkazů. Většinou jsou v paštštině, tedy v jazyce většiny Afghánců a taky talibů. Přihlášeno je 5000 lidí. Mohammad Zía Bomía, ředitel kábulské tiskové agentury Mahal, se domnívá, že Taliban objevil výhody nových technologií a začal je využívat při náboru nových členů. Začátkem roku byl z příkazu provozovatele zrušen účet Talibanu na síti facebook, ale podle Mudžáhida si mnoho účastníků informace předávalo dál prostřednictvím soukromých stránek.

Internetový portál zvaný Afghánský islámský emirát, jak se za vlády Talibanu jmenoval Afghánistán, má několik internetových adres. Zveřejňují se na nich prohlášení, informace o útocích i bilance bojů, které často přehání ve prospěch Talibanu. Informace jsou poskytovány v angličtině a místních jazycích. Na stránkách jsou zveřejňovány rovněž videozáznamy údajných útoků i záběry obětí akcí afghánských a zahraničních vojáků podbarvované hudbou. Hodnověrnost těchto materiálů nelze nijak ověřit.

Afghánská rozvědka se pokouší Taliban z internetu vytlačit. „Snažili jsme se zastavit jejich propagandu, která je v rozporu s národními zájmy a ústavou,“ řekl její mluvčí Luftulláh Mašal. Většina stránek je ale podle něj založena v cizině.

Podle znalců nemůže využívání moderní technologie maskovat zpátečnický charakter Talibanu. „Svůj cíl vyjadřují velmi jasně, chtějí se znovu dostat k moci, ukončit současný demokratický systém a nastolit vlastní verzi islámského práva. Je jisté, že vrátí-li se Taliban k moci, bude se chovat stejně jako dřív, zakáže veškeré moderní jevy a potlačí svobody,“ říká afghánský mediální analytik Sádikulláh Tavhídí.

autor: smi
Spustit audio