Téma antisemitismu v dnešním Rusku překryly jiné problémy, říká novinářka Petra Procházková

25. září 2016

Rusko má za sebou parlamentní volby, které toho zdánlivě mnoho nezměnily. Jak se v současné Rusi žije Židům? Cítí se bezpečně? A jak se k nim staví státní moc?

Na úvod dobrá zpráva: Být Židem už v dnešním Rusku tolik nevadí. Problém židovství je v současném politickém životě marginální, říká novinářka Petra Procházková:

„Na druhou stranu je jasné, že když má někdo židovský původ a ví se to o něm, je to stále handicap, i pro politickou kariéru. Zjevných Židů, kteří by se hlásili k židovství, v ruské politice opravdu moc není.“

Začátkem 20. století vznikl v Rusku jeden z nejznámějších protižidovských spisů světových dějin, takzvané Protokoly sionských mudrců. Jednalo se o spis, který měl podpořit mýtus o židovském spiknutí, a tak obrátit pozornost veřejnosti proti Židům.

Jak je to s antisemitismem v Rusku dnes?

„Téma antisemitismu bylo překryto jinými tématy. Teď jsou největším problémem homosexuálové, prozápadní zrádci a to, že je někdo Žid, už není takový problém, jako byl v 90. letech. Židovství není takové téma.

Logo

I prezident Putin nechce, aby to tématem bylo, chce mít se všemi konfesemi dobré vztahy a demonstruje, že jak muslimové, tak Židé jsou v Rusku plnohodnotnými občany, a má velmi dobré vztahy se všemi představiteli. S panem Lazarem, to je hlavní ruský rabín, má přátelské vztahy a pan Lazar si také Putina pochvaluje,“ říká Petra Procházková.

A jaký dopad mohou mít nedávné volby v Rusku na život obyčejných Židů?

„Židů je v Rusku velmi málo, zbývá jich kolem 150 tisíc. Mají svoji židovskou autonomní oblast, ale tam žije asi jedno procento z celkového počtu. Je to formalita, jenom název. Američané spočítali, že pokud by odliv lidí z Ruska pokračoval v tom tempu, jako je to teď, tak by tam za 80 let nežil ani jeden Žid,“ vysvětluje Procházková.

Velká vlna emigrace Židů z Ruska do Izraele již pominula. Od roku 2013 se opět zvýšily počty lidí, kteří opouštějí Rusko s cílem usadit se trvale v zemích s větší ekonomickou stabilitou.

„Je to způsobeno tím, že lidé nevěří ve zlepšení. Zhoršila se ekonomická situace. Mezi migranty je víc Židů, to je pravda. Oni totiž tvoří intelektuální elitu a ta vždy odchází první. Určitě hraje roli i to, že mají kam odejít, že do Izraele odejít mohou,“ dodává znalkyně současného Ruska Petra Procházková.

Co mají společného Židé a slivovice? A co je nového v židovském světě? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: sch
Spustit audio