Templfest v Ostravě a obvinění Židů z rituálních vražd na Facebooku

10. duben 2016

Příští týden se od úterý do soboty koná v Ostravě Templfest, již pátý ročník festivalu židovsko-křesťanského dialogu.

Po celém městě vystoupí řada umělců a přednášejících, mezi nimi hosté z Izraele, Itálie a Slovenska. Podrobnosti najdete na webových stránkách Templfestu.

Facebook nepovažuje obvinění Židů z rituálních vražd za porušení svých uživatelských pravidel. Administrátor této sociální sítě totiž odmítl izraelskou stížnost na text šířený jedním egyptským mediálním koncernem. Ten na své facebookové stránce široce i s ilustračním doprovodem informoval o údajných rituálních vraždách, které prý Židé od středověku dodnes páchají v období Velikonoc.

Výbor OSN pro postavení žen zakončil koncem minulého měsíce své každoroční zasedání v New Yorku odsouzením jediného státu – Izraele. Ten se tak podle zmíněného výboru stal zemí, která de facto nejvíce na světě porušuje práva žen. Za pozornost stojí, že proti absurdnímu usnesení nehlasovala jediná evropská země.

Kandidát britské Labour Party na primátora Londýna tento týden ostře kritizoval svého předsedu Jeremyho Corbyna za to, že se nedostatečně postavil proti antisemitským výrokům některých členů strany. Sadiq Khan je muslim pákistánského původu. Corbyn by se podle něj měl dovzdělat v tom, co to antisemitismus je.

autoři: Leo Pavlát , Noemi Fingerlandová
Spustit audio