Terorismus na internetu, úspěch Hebrejské školy v Jeruzalémě a nález ve Vilniusu

24. červenec 2016

Izraelští právníci pracují na legislativě, která by umožnila mezinárodně zamezit podpoře terorismu na internetu. V současnosti se podle nich Facebook, YouTube, Twitter a mnohá další sociální média prokazatelně podílejí na podněcování násilí vůči Židům, především těm, kteří žijí v Izraeli.

Festival Folkové prázdniny v Náměšti nad Oslavou obohatí zítra, 25. července, vystoupení kvartetu Uriela Hermana z Izraele. Jeho ústřední postava, zpěvák a klavírista v jedné osobě, zahraje za doprovodu kontrabasu, arabské loutny, saxofonu a bicích své skladby na pomezí jazzu a rocku s patrnými vlivy Blízkého východu.

V jednom mezinárodním žebříčku vysokých škol letos úspěšně bodovala Hebrejská univerzita v Jeruzalémě. Ve výběru tisícovky nejprestižnějších vysokých škol na celém světě se umístila na 26. místě. Zajímavější je možná skutečnost, že toto hodnocení vydává Centrum pro hodnocení univerzit v Saúdské Arábii. Nejlepší univerzitou světa je podle žebříčku americký Harvard. Z českých vysokých škol se nejvýše umístila Univerzita Karlova – na 270. místě.

Na předměstí litevského hlavního města Vilniusu Ponary v letech 1941–1944 nacisté a jejich místní pomahači zavraždili na 70 000 Židů. Až toto léto však byl v místě někdejších masových hrobů nalezen tajný tunel, který si rukama a lžícemi vyhloubilo 80 židovských vězňů pověřených na konci války exhumací a pálením těl. Dvanácti z nich se jím podařilo uprchnout na svobodu.

Evropská židovská asociace, která sdružuje nejvíce židovských organizací a obcí v Evropě, zveřejnila výsledky svého šetření o stavu antisemitismu z počátku tohoto měsíce. Vyjádření reprezentativního vzorku židovských komunit z celého kontinentu svědčí o patrném nárůstu protižidovských postojů především ve Francii, Švýcarsku, Belgii, Německu, Holandsku a Severním Irsku.

Proč byste měli příští týden zajet do Holešova? Proč byli středověcí Židé majetkem českého krále? A jak máme podle židovské tradice „milovat své bližní“? Celý pořad Šalom alejchem si kdykoli poslechněte v našem audioarchivu.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio