Titul Spravedlivý mezi národy pro českého diplomata, nepřejícná rezoluce UNESCO a rezignace švédského ministra

24. duben 2016

Izraelský památník Jad Vašem udělil čestný titul Spravedlivý mezi národy českému diplomatovi Vladimíru Vochočovi. Ten coby český konzul v Marseille po nacistické okupaci v roce 1940 umožnil četným židovským běžencům uprchnout s československými pasy přes Španělsko a Portugalsko do zámoří. Po únoru 1948 byl Vochoč odsouzen za velezradu a vězněn až do amnestie v roce 1960.

Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO ve své rezoluci z tohoto měsíce popřela jakékoliv pojítko mezi jeruzalémskou Chrámovou horou a židovskými dějinami. Na místě, kde stály dva židovské chrámy, dnes stojí muslimské svatyně. Nejnovější dokument UNESCO užívá pro Chrámovou horu výhradně arabské názvy a kritizuje Izrael. Rezoluci mimo jiné podpořily Francie, Španělsko, Švédsko a Rusko.

Švédský ministr tureckého původu Mehmet Kaplan rezignoval na svou funkci. Stalo se tak poté, kdy vešla ve známost jeho loňská účast na večeři s představitelem turecké organizace Šedí vlci. Ta je zapojená do terorismu. Kaplan již dříve proslul výrokem, že „Izraelci v mnohém jednají s Palestinci, jako bylo zacházeno s Židy v Německu ve 30. letech“.

autor: Leo Pavlát
Spustit audio