Unikátní výstava Lux in Arcana představuje dokumenty z Vatikánského tajného archivu

10. březen 2012

V roce 1612 papež Pavel V. nechal založit tajný vatikánský archiv. Je to obrovské historické bohatství. Stovka vzácných dokumentů je dnes vystavena v Římě v muzeu na Kapitolu na výstavě pod názvem Lux in Arcana – Tajemství se odhaluje.

Dokumenty uložené v tajném vatikánském archivu zahrnují 12 století historie a kdyby jednotlivé svazky byly položeny jeden vedle druhého jako v knihovně, vytvořily by řadu dlouhou 85 km.

Malý zlomek těchto dokumentů poprvé v historii opustil Vatikán. Až do září sto vzácných dokumentů bude vystaveno na Kapitolu.

Dokument z Vatikánského tajného archivu na výstavě Lux in Arcana

“Vystavili jsme dokumenty, které nějakým způsobem vyprávějí příběhy lidí, příběhy významné, dojemné, vzbuzující silné emoce. A také dokumenty vázané na všeobecně známé události,“ říká pan Piergentili z tajného vatikánského archivu.

Například na výstavě najdete zápis ze soudního procesu s Galileem Galileim s jeho podpisem pod odvoláním svých názorů nebo podpis Michelangela Buonarrotiho na dopise, kterým žádá monsignora Spiritse, aby zaplatil mužům, kteří budou hlídat nedostavěný chrám svatého Petra. Anebo také list, kterým papež oznamuje Wolfgangu Amadeu Mozartovi, že byl poctěn rytířským řádem Zlaté ostruhy.

Podpis Galilea Galilei z Vatikánského tajného archivu na výstavě Lux in Arcana

Můžete se dojmout nad malým lístkem francouzské královny Marie Antoinetty, manželky Ludvíka XVI., psaný krátce před popravou. Marie Antoinetta píše svému švagrovi: „City těch, kdo se mnou sdílejí mou bolest, jsou jedinou útěchou, které se mi za těchto smutných okolností může dostat.“

Nechybí ani zápisy z procesů inkvizice, jako 60 metrů dlouhý pergamen s výslechy z procesu s Templáři – výslechů je zapsáno celkem 231.

Dokument z Vatikánského tajného archivu na výstavě Lux in Arcana

Jsou zde ale vystavené také vzácné historické dokumenty, jako papežské buly, konkordáty, například ten s Napoleonem Bonaparte anebo rozměrný dopis britského parlamentu papeži Klementovi VII. o hrozícím rozvodu krále Jindřicha VIII., naléhající na povolení rozvodu. Jako střapce visí z velkého pergamenu pečeti anglických šlechticů.

Výstava končí ukázkou toho, jak vlhkost, inkousty, hlodavci, plísně a hmyz mohou zničit vzácné spisy na papíře i pergamenu. Vatikánský archiv má také sbírku statisíců pečetí – zlatých, olovových, z vosku, různých voskových směsí i papírových. Vystavena je také jedna obrovská zlatá pečeť španělského krále Filipa II.

Předměty z Vatikánského tajného archivu na výstavě Lux in Arcana
autor: vlu
Spustit audio