Únosy v Sýrii

15. září 2013

Křesťané v arabských a muslimských zemích jsou pronásledováni, ale v Sýrii, kde zuří občanská válka, jde všem křesťanům o život. Jsou mimo jiné i terčem únosů a řada kněží je nezvěstných. Velké štěstí měl jeden unesený italský novinář, který byl tento týden propuštěn.

Tisíce syrských křesťanů prchají ze země před povstalci, kteří jim působí nesmírné utrpení – považují je za stoupence režimu prezidenta Bašára Asada a zejména z rukou islamistů jim hrozí násilí, únosy a smrt.

Od dubna je pohřešováno i několik kněží, včetně dvou biskupů syrské a řecké pravoslavné církve, jednoho duchovního arménských katolíků a italského jezuity. Dodnes o nich není nic známo a neví se, jestli jsou vůbec naživu. Únosy křesťanů jsou v oblastech ovládaných povstalci na denním pořádku, ať už kvůli výkupnému, nebo aby jen křesťany vystrašily a přiměly je k odchodu ze země.

Tento týden obavy o osud syrských křesťanů ještě vzrostly, když rebelové z islamistické skupiny al-Nusra napojené na al-Káidu obsadili město Malúla. Vedle muslimů tam žijí řečtí katolíci a pravoslavní křesťané, kteří hned po vstupu rebelů začali z města utíkat ze strachu před násilnostmi.

Damašek, Sýrie. Tisíce mužů a žen se louží se třemi mladíky, které v Malúle zabili islamističtí bojovníci z Fronty Al-Nusrá

Malúla má jen pět tisíc obyvatel, ale jednu unikátní vlastnost – je jedním z posledních tří měst na světě, kde se dodnes mluví jazykem Ježíše – západní aramejštinou. Nachází se tam řada kostelů, svatyní a klášterů, jako Mar Sarkis z 5. století nebo Klášter svaté Tekly, žákyně svatého Pavla, jejíž ostatky jsou zde uloženy. Ten povstalci poničili hned první den ostřelováním z tanků. Až dosud byla Malúla jedním z mála míst, kde spolu křesťané a sunnitští muslimové žili v míru.

Také v Aleppu zničili povstalci mnoho kostelů, z nichž některé byly velmi staré. Informace tento týden potvrdil i italský novinář Domenico Quirico, který byl po pěti měsících propuštěn ze zajetí syrských rebelů. Byl unesen začátkem dubna v Aleppu poté, co do Sýrie přišel z Libanonu psát o povstání. Únosci s ním nezacházeli dobře – nejprve džihádisté a potom kriminální živly, kterým povstalci Quirika předali. Revoluce ho zklamala – už to není světské povstání, řekl válečný korespondent italského listu La Stampa.

Pohřeb. Damašek, Sýrie

V Sýrii žily před povstáním dva miliony křesťanů, kteří tvořili 10 % obyvatel, ale kolik jich v zemi zůstává dnes, není známo. Tisíce jich uprchly do Turecka, Jordánska a Libanonu, ale i do Evropy a Ameriky.

autor: gzb
Spustit audio