Už 20 let spravuje organizace Matana nemovitý majetek Židovské obce v Praze

29. leden 2012

Do listopadu 1989 přišla pražská židovská obec o téměř veškerý nemovitý majetek. Když totalitní režim padl, vlastnila pouze Staronovou synagogu, židovskou radnici, Nový židovský hřbitov a další hřbitovy, o které komunistický režim neměl zájem. Se změněnými poměry se však naskytla možnost řadu objektů restituovat. Před 20 lety proto Židovská obec v Praze ustavila akciovou společnost Matana určenou k vyhledávání a následné správě nemovitostí.

Do obchodního rejstříku byla nová akciová společnost zapsána 31. ledna 1992. Jejím prvním velkým úkolem bylo zmapovat a postupně získávat nemovitosti, na které si Židovská obec v Praze mohla činit nárok. Vedoucí představitelé židovské komunity Jiří Daníček, Tomáš Kraus, Zeno Dostál ve spolupráci s pracovníky Matany proto nechávali prozkoumat archivy, členové židovské komunity sami upozorňovali na objekty, které bývaly židovské. Všechny údaje pak bylo třeba ověřit v pozemkových knihách. Ty představovaly jediné spolehlivé doklady o vlastnictví, protože na židovské obci se prakticky žádné nezachovaly. Když byl potom v první polovině 90. let odstátněn mimo jiné i nemovitý židovský majetek a převážně převeden na města a obce, Matana byla na jednání s nimi dobře připravena.

Pražská židovská komunita své historické nemovitosti získala zpravidla na základě darovací smlouvy či smlouvy o převodu nemovitostí. Ať již se však jednalo o někdejší sakrální objekty nebo ne, byly bez rozdílu velice zanedbané. Hned po jejich převzetí proto bylo třeba provést nejnutnější opravy a současně hledat optimální způsob budoucího využití.

Při nedostatku finanční hotovosti Matana zprvu řadu objektů nabídla jako obchodní nebo kancelářské prostory, přičemž nájemce uhradil rekonstrukci a svou investici si takzvaně „odbydlel“. Tak se podařilo mnoho prostor rychle vrátit smysluplnému účelu a současně postupně získávat i finanční prostředky z nájmu. To následně umožnilo některé další objekty koupit a komerčně využít. Bylo to nezbytné, pokud akciová společnost Židovské obce v Praze Matana měla dostát svému dalšímu významnému úkolu: postarat se o opravu a údržbu opuštěných židovských hřbitovů, z nichž většina leží mimo Prahu.

K největším úspěchům Matany v prvním dvacetiletí její činnosti patří odkoupení a rekonstrukce činžovního domu v Praze 7, který již od roku 1993 slouží jako penzion pro seniory. Matana také převzala dům v blízkosti Staroměstského náměstí, v němž je provozován malý hotel. Je též úzce spjata s opravou a rekonstrukcí budovy v Praze 2, která slouží jako židovská škola, stejně jako s výstavbou Domova sociální péče Židovské obce v Praze na Hagiboru. Za zmínku rovněž stojí komplex Roxy s byty, hotelem, hostelem, klubem, restauracemi nebo squashovými kurty.

Celkem dnes Matana pečuje o několik set nemovitostí, především hřbitovů, synagog, hřbitovních domků, ale také o přibližně dvacítku komerčně zajímavých objektů. Správa nekomerčních budov a hřbitovů hospodaří s ročním finančním příspěvkem od Židovské obce v Praze, který navyšuje o prostředky získané dotacemi, granty nebo dary. Svou činností Matana podstatně přispívá k tomu, že Židovská obec v Praze může dobře uskutečňovat své náboženské, sociální, vzdělávací i další nezbytné aktivity. Přejme společnosti do dalších let činnosti co nejvíce úspěchů.

Autor byl prvním ředitelem Matany a dnes je tajemníkem Židovské obce v Praze.

autor: Michal Borges
Spustit audio