V Česku vychází Plačící Zuzana

23. únor 2014

Izraelská literatura je u nás známa především díly svých ve světě nejznámějších autorů – Amose Oze, Davida Grossmana či Avrahama Jehošuy. V hebrejštině však vycházejí i další skvělá díla. Nejnovějším příkladem může být román „Plačící Zuzana“ tvůrkyně střední literární generace Alony Kimchi.

Izraelská spisovatelka Alona Kimchi se narodila v ukrajinském Lvově roku 1966 a do Izraele imigrovala o sedm let později. Vystudovala herectví na akademii Bejt Cvi, poté účinkovala v několika filmech i divadelních hrách. Svou spisovatelskou dráhu začala v roce 1993 povídkovou sbírkou „Já, Anastasia“ a od té doby se věnuje literární tvorbě.

Alona Kimchi, která nedávno navštívila Prahu, aby zde představila český překlad knihy „Plačící Zuzana“, má pro spisovatelské povolání hned několik předpokladů. Kromě toho, že je vynikající pozorovatelkou smysly postižitelných i skrytých lidských pohnutek, těží i z výhody přistěhovalce; jako taková dokáže pohlížet na realitu Izraele s potřebným odstupem, byť v případě knihy „Plačící Zuzana“ spíše díky pohledu rodičů, protože jí samotné bylo v době imigrace sedm let.

V knize to výmluvně dokládají zavilé debaty hrdinčiny matky a její přítelkyně Nechamy o politice, kterou obě ženy ve věku zakladatelů Izraele přímo hltají, zatímco o generaci mladší Zuzanu viditelně nezajímá. Zuzana totiž řeší úplně jiné a pro ni podstatnější problémy, problémy svého vztahu se světem – a při tom pláče. Pláče často, dlouho, nezadržitelně a ani sama neví proč. Její dosavadní život v dobře zajetých kolejích každodenního soužití s matkou převrátí americký příbuzný, který se znenadání zjeví u nich doma v Izraeli a pro Zuzanu se stane vetřelcem do jejího uzavřeného světa.

Host ji však svým šarmem a americkou bezprostředností nakonec přiměje komunikovat a Zuzanin život se dostane do víru událostí, které ohrožují samotnou integritu její osobnosti. Zuzana se zastaví až na samé hraně sebezničujícího procesu, který však, jak se nakonec ukáže, znamenal její osvobození. Zuzana opouští pohodlný přístav v bytě své matky a vydává se na vlastní cestu životem.

Kromě toho, že je Alona Kimchi úspěšnou spisovatelkou, často se v Izraeli prezentuje i svými kritickými postoji k zásahům izraelské armády na obsazeném západním břehu Jordánu.

Román „Plačící Zuzana“ získal několik izraelských i mezinárodních cen, byl přeložen do čtrnácti jazyků a roku 2009 byl zfilmován.

autor: Petr Himmel
Spustit audio