V Horosedlech objevili ojedinělé 400 let staré varhany

15. červenec 2012

Horosedly na Písecku budou mít ve své malé kapli stejné varhany, jaké najdete i v českokrumlovském zámku. V dílně barokního mirovického varhanáře Johana Caspara Neumanna byly takové přenosné pozitivy vyrobeny pouze tři. Jeden z nich se několik desítek let skrýval v malé jihočeské obci.

Lada Hašková: „Když jsme dělali inventuru, tak všude bylo napsáno malý, zcela rozbitý pozitiv. Nikdy jsme ty varhany nijak nestudovali, jak jsou staré a jakou mají hodnotu.“

Tak popisuje unikátní objev přes 400 let starého jednomanuálového varhanního positivu starostka Horosedel Lada Hašková. Barokní varhanář Johan Caspar Neumann, který je zhotovil, strávil konec svého života v Mirovicích na Písecku. Tento nástroj na počátku 18. století věnoval horosedelskému zámku, kde později upadnul v zapomnění.

Varhany v kapli sv. Jana Nepomuckého v Horosedlech

Lada Hašková: „Až jednou navštívil kapli pan doktor Eliáš, který se zabývá hudbou kostelní a objevil tady ty varhany. Přivedl sem pana varhanáře Nožinu, zjistil jak jsou staré, zjistil, že tam opravdu více jak půlka píšťal chybí. Takže na jeho popud se začaly varhany restaurovat“.

Horosedelští pamětníci si nevzpomínají, že by se tyto varhany někdy rozezněly v době bohoslužeb. Někteří z nich ale na ně kupodivu hráli – i když poněkud netradičním způsobem.

Lada Hašková: „Tady si nikdo nepamatuje, že by hrály. Opravdu i ti pánové, kterým je dneska šedesát, sedmdesát let, tak se pak přiznali, že když byli malí, tak tady po vsi s těma píšťalama běhali a pískali na ně. Takže nám ty píšťaly chybí“.

Oprava vzácných varhan bude stát 140 tisíc korun. Obec nemůže do své pokladny sáhnout pro tak velkou částku, a tak postupně shání finance u dobrovolných dárců. Díky nim se tento nástroj vrátí do kostela sv. Jana Nepomuckého za necelé tři měsíce.

Lada Hašková: „Začátkem září se tady odehraje varhanní koncert. Na varhany bude hrát zeť pana doktora Eliáše, který vyučuje na pražské konzervatoři. Přiveze si sebou další hudebníky. Samozřejmě budeme zvát všechny sponzory, kteří přispěli na opravu těch varhan; rodinu Schwarzenbergů, kterým původně patřila tato kaple, a kteří nám v roce 2002 převedli kapli za korunu“.

Kaple sv. Jana Nepomuckého v Horosedlech

Z dílny varhanáře Johana Caspara Neumanna vzešly podobné varhany pouze troje. Jedny z nich, které právě slyšíme, jsou v renesančním sále českokrumlovského zámku. V těchto reprezentativních prostorách by se za nějaký čas měl objevit i tento varhanní pozitiv. Potom se ale vrátí zpět do Horosedel. Jak říká starostka Lada Hašková, píšťaly tohoto barokního nástroje, budou znít mnohem častěji než v minulosti.

Lada Hašková: „Určitě se tady budou konat další koncerty duchovní hudby. Kaple příští rok oslaví 300. leté výročí vysvěcení a pokud by to všechno dobře dopadlo, tak bychom udělali opravdu velkou slávu. S tím, že bychom oslavili jak 300. leté výročí vysvěcení kaple, tak nově zrestaurované varhany“.

Spustit audio