V Íránu sílí pronásledování bahaistů

11. srpen 2013

Islámská republika Írán je známa pronásledováním všech nemuslimských náboženských vyznání, především křesťanů, přestože v zemi tvoří jen zanedbatelné procento obyvatel. Minulý týden zesílil nejvyšší duchovní země perzekuci bahaistů.

Nejvyšší duchovní vůdce Íránu ajatolláh Alí Chameneí vydal fatwu proti bahaistům. Tento náboženský edikt je označuje za „deviantní a scestnou sektu“ a zakazuje všem Íráncům veškeré kontakty s ní.

Bahaismus je největší náboženskou menšinou v Íránu s asi 300.000 věřících, ale úřady mu odmítají udělit právní status a vytrvale bahaisty pronásledují. Jen v prvních deseti letech po islámské revoluci v roce 1979 jich nejméně 200 popravily, tisíce uvěznily nebo přiměly ke konverzi a v roce 2010 odsoudily sedm bahaistických vůdců k dvaceti letům nepodmíněně za údajné „budování nezákonného kultu“. Bahaisté nemají přístup k některým povoláním ani vyššímu vzdělání. Nejnovější fatwa vyvolala obavy z dalšího zhoršení situace, protože všechny předchozí vedly k drastickým zákrokům.

Bahaismus je v Íránu zakázán. Kromě islámu je povoleno pouze křesťanství a judaismus, ale křesťané jsou pronásledováni stejně jako bahaisté, a židé v zemi už skoro žádní nežijí.

Bahaismus je monoteistická víra, která zdůrazňuje duchovní jednotu lidstva a slučuje prvky křesťanství, judaismu, islámu, ale i třeba buddhismu. Vznikl právě v Persii – v polovině 19. století jej založil Peršan Baháulláh, kterého dnes věřící považují za posledního z řady Božích poslů, jimiž byli Abrahám, Mojžíš, Buddha, Kršna, Zarathuštra, Kristus a Mohamed. Bahaismus je nejrychleji rostoucí vírou na světě a počet věřících se odhaduje na sedm milionů ve více než 200 zemí světa. Polovina z nich žije v Asii.

Islámské země bahaismus tvrdě pronásledují jako odpadlictví. V Íránu se perzekuce prudce zhoršila po islámské revoluci a nejhorší byla za předchozího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda – jeho režim tvrdil, že bahaismus je politická a „sionistická“ organizace, protože Světové bahaistické středisko je v izraelské Haifě.

Ajatolláh Chameneí vydal svou fatwu těsně před nástupem nového prezidenta Hasana Rúháního, který je považován za umírněnějšího. Bahaisté stejně jako křesťané doufali, že by za jeho vlády mohlo pronásledování trochu polevit. Všechna zásadní rozhodnutí však dělá v Íránu Chameneí, a naděje na zlepšení postavení náboženských menšin jsou tak malé.

autor: gzb
Spustit audio