V Mrtvém moři je život

30. říjen 2011

V Mrtvém moři žije velké množství bakterií - zjistili to němečtí a izraelští vědci. Mrtvé moře je tedy překvapivě živé, přičemž nově nalezené mikroorganismy mají velmi neobvyklé vlastnosti.

V Bibli se Mrtvému moři říká hořké, a o jeho trpké chuti se každý může snadno přesvědčit. Toto moře, které je pozůstatkem praoceánu, který kdysi ustoupil a zanechal za sebou odpařující se jezero, má v sobě desetkrát více soli než obyčejná mořská voda. Mrtvé moře je také bez viditelného života, protože ryby, žáby ani vodní ptáci v něm nedokážou žít. Už delší dobu však vědci měli podezření, že název, pod nímž je toto slané jezero známé v evropských jazycích, není přesný: v Mrtvém moři totiž je život.

Už v letech 1980 a 1992 se Mrtvé moře zbarvilo do ruda, a to vlivem náhlého vykvetení řas, které se v tamní vodě rozmnožily. To byl viditelný projev života ve zdánlivě životu zcela nepřátelských vodách. Teprve letos na podzim však vědci přistoupili k podrobnému zkoumání toho, co se děje u jeho dna. Ponořit se pod vodu Mrtvého moře je totiž obtížné a nebezpečné. Potápěč se musí zatížit desítkami kilogramů, aby se vůbec ponořil pod hladinu husté vody – ta totiž kvůli své značné hustotě lidské tělo přirozeně nadnáší. Potápěči také nesmějí za žádnou cenu vodu polknout, protože by se začali dávit, a musí se pečlivě chránit i v obličeji. Pod vodou mrtvého moře také není skoro vidět.

To, co zatím experti zjistili, však stálo za námahu i riziko. Na dně Mrtvého moře je řada proláklin, kterými prýští sladká voda – to znamená, že voda je tam méně slaná než ve vrstvách blíže k hladině. A právě v těchto místech u dna byly nalezeny neznámé bakterie, přičemž každá proláklina má své vlastní kultury. Mikroorganismy na dně Mrtvého moře pokrývají stěny těchto strží v podobě jakéhosi nazelenalého povlaku. Živí se pravděpodobně sloučeninami síry a využívají také světlo, které sem proniká shora.

Pozoruhodné je, že se tyto mikroorganismy dokázaly úspěšně vyrovnat s velkými výkyvy ve slanosti vody. Dosud známé bakterie totiž dokázaly žít buď jen ve slané nebo naopak výlučně ve sladké vodě, a opačný druh vody je rychle usmrtil – jak se mikroorganismy na dně Mrtvého moře s těmito změnami slanosti vyrovnávají, zatím není známo.

Nový výzkum dna teprve začal, a tak se biologové i laici těší na další zjištění, která by měla přijít ještě letos na podzim. Podle legendy na dně Mrtvého moře leží pozůstatky biblické Sodomy a Gomory. To se možná prokázat nepodaří, ale dosavadní objevy jsou už teď dosti senzační.

Spustit audio