V srbském klášteře "léčili" alkoholiky a narkomany drastickým bitím

V Srbsku se naplno rozhořel skandál kolem bití pacientů odvykacího střediska alkoholiků a narkomanů. Kruté praktiky v klášteře Černá řeka v Novém Pazaru vyšly najevo díky tajně pořízenému videozáznamu. Srbská pravoslavná církev poté středisko uzavřela.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

závislost na drogách

závislost na drogách | Foto: krokodyl.cz

Videozáznam ukázal, že běžnou součástí terapie byly opakované údery lopatou do zad nebo pěstí do obličeje. Rodič mladíka, který se ocitl na záběrech, se psychicky zhroutil.

Úřady vyslaly do rehabilitačního střediska zevrubnou kontrolu. Synod pravoslavné církve zároveň vyzval biskupa, pod kterého klášter patří, k uzavření centra, kde bylo dosud 210 lidí na odvykací kůře od alkoholu a drog.

Část rodičů se ale střediska k rozčarování veřejnosti zastalo, protože je nedokáží zvládnout sami. Za měsíc pobytu se platilo 300 eur a chovanec nebo jeho zákonný zástupce podepisoval prohlášení, že s terapií souhlasí.

Jaromír Janev, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme