Václav Havel, diaspora a Izrael a židovsko-křesťanské setkávání ve středověku

14. prosinec 2014

K pestré nabídce pražských kulturních pořadů pravidelně přispívá kulturní a vzdělávací centrum Židovského muzea v Praze. Ve svých prostorách v Maiselově ulici 15 v Praze 1 nabízí do konce tohoto měsíce ještě dva zajímavé pořady.

Za několik málo dní uplynou tři roky od smrti prezidenta Václava Havla. Židovské muzeum v Praze připravilo při této příležitosti vzpomínkový pořad na tuto výjimečnou osobnost. Václav Havel měl k židovství hluboký vztah obzvláště díky znalosti a oblibě pražské židovské literatury před druhou světovou válkou, kdy se v Praze setkávala česká, německá i židovská kultura.

Tento vztah se však neomezoval pouze na svět kultury. Souvisel i s jeho blízkými přátelstvími a postoji k Izraeli. I když se Václav Havel nevyhýbal ani jeho kritice, nezpochybnitelnou legitimitu židovského státu hájil na domácím i mezinárodním poli. Na toto téma se v rozhovoru s publicistou Petrem Brodem budou zítra, v pondělí 15. prosince, zamýšlet Havlovi přátelé a kolegové Eva Lorencová a Karol Efraim Sidon. Pořad nazvaný „Mezi Prahou a Jeruzalémem: Václav Havel, diaspora a Izrael“ začne v 18 hodin.

Naše druhé pozvání do Maiselovy ulice 15 v Praze 1 je určeno zájemcům o židovsko-křesťanské setkávání ve středověku. Přednáška Štěpána Lisého z pardubické univerzity se zaměří na diskuzi středověkých křesťanských a židovských učenců o původu a povaze jazyka Písma. Tyto otázky je zaměstnávaly z různých důvodů. Některé z nich se však hluboce dotýkaly společných teologických témat, a vedly tak k intelektuálnímu dialogu mezi oběma náboženstvími. Přednáška Štěpána Lisého, pořádaná ve spolupráci se Společností křesťanů a Židů, proběhne ve středu 17. prosince v obvyklých 18 hodin.

Podrobné informace o vzdělávacích a kulturních pořadech Židovského muzea v Praze přinášejí jeho internetové stránky - www.jewishmuseum.cz, dále facebookový profil muzea a rovněž „Přehled kulturních pořadů v Praze“.

autor: Leo Pavlát a kolektiv
Spustit audio