Velehrad opět přiláká řadu poutníků

3. červenec 2011

Z Velehradu se zítra a pozítří stane cíl mnoha poutníků. Koná se tam totiž tradiční oslava příchodu našich věrozvěstů Cyrila a Metoděje. Dny lidí dobré vůle vyvrcholí 5. července – tedy v úterý – slavnostní bohoslužbou. Bude se tam ale dít i spousta jiných zajímavostí. Co všechno?

Na Velehradě se určitě nebudete nudit. Organizátoři připravili spoustu zajímavých aktivit. V pondělí se například od jedné hodiny odpolední můžete zapojit do přepisování Bible. Už několik let tak postupně vzniká Velehradský rukopis. Pondělní program vyvrcholí v 19.30 Večerem lidí dobré vůle, který si budete moct naladit i na Radiožurnálu. Podle Josefa Kořenka z pořádající agentury se můžete těšit na zajímavé hosty.

„Hostitelem umělců, kteří vystoupí na velehradském pódiu, je pan Jiří Pavlica s Hradišťanem a jsou tam dvě velmi zajímavá jména, na které bych chtěl upozornit. Jednak je to africký zpěvák Solo Dja Kabako, který je slepý a jedním z projektů, na které se budou vybírat tento večer peníze, je právě projekt, který se věnuje slepým lidem. A druhým významným interpretem je John Michael Talbot ze Spojených států amerických, který je jeden vůbec z nejvýznamnějších hudebníků křesťanské scény. Poprvé vystoupí v České republice a ta návaznost je taková, že jedno z výročí, které chceme na Velehradě připomenout, je výročí narození svatého Jana Nepomuka Neumanna, biskupa ve Filadelfii ve Spojených státech a Michael Talbot k tomuto světci má velký osobní vztah. Tak právě by přijel připomenout výročí svatého Jana Nepomuka Neumanna, kterého Američané do určité míry přijali za svého, což je zajímavé, takže když jsme jim vysvětlovali, že se vlastně narodil v Prachaticích, tak to bylo pro ně trochu překvapení.”

Logo

Tím ale Večer dobré vůle nekončí....

“Návštěvníci uslyší ještě samozřejmě Petra Bendeho, Komorní orchestr Musica Festa, dětský sbor Kantiléna a řadu dalších. Večerem je bude provázet moderátor Pavel Kříž a Barbora Černošková z České televize.“

V průběhu akce můžete finančně podpořit čtyři charitativní projekty....

“Výtěžek bude rovným dílem rozdělen mezi Hospic sv. Jana Nepomuka Neumanna v Prachaticích, Centrum Don Bosco v Pardubicích, Konzervatoř Jana Deyla a střední školu pro zrakově postižené v Praze a Nadační fond Audiuvare.”

Velehrad 2011

V úterý se koná na Velehradě Národní pouť...

“5. července, kdy je státní svátek dne slovanských věrozvěstů svatých Cyrila a Metoděje, celý program Cyrilometodějských oslav vrcholí. V 6:30 a 7:30 jsou v bazilice slouženy mše svaté a určitě zajímavé je, že v 8:30 tradičně je mše svatá, kterou celebrují novokněží z celé České republiky. Program vrcholí v 10:30 minut slavnostní poutní mší svatou, která se bude slavit na nádvoří před bazilikou a hlavním celebrantem je pan arcibiskup Jan Graubner, olomoucký arcibiskup, a kazatelem je pan biskup Cikrle z brněnské diecéze”

Slavnostní mši svatou bude živě přenášet i Český rozhlas Dvojka.

autor: rak
Spustit audio